Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak dlouho před použitím […]

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak dlouho před použitím pacientem může být připraven roztok k přípravě ke kolonoskopii (natr.dihydrogenphosphas, natr.hydrogenphosphas, aqua). Přichází nám do lék. pacienti "poučení"od lékaře, že si mají pohlídat, aby dostali roztok připravený max.3 dny. Během praxe jsem se ve více lékárnách setkala s tím, že se tento roztok připravoval do zásoby.Předem děkuji za odpověď.KJ

Složení zmiňovaného "fosfátového projímadla" je velmi variabilní a liší se koncentrací fosforečnanových solí výjimečně&nbspjsou přidány ještě další látky. Vždy se však jedná o vodný roztok určený k vnitřnímu užití, bez protimikrobních přísad,&nbspkde obsažené látky nevykazují protimikrobní účinek. Většinou se jedná o roztok hypertonický, který však přesto nezabraňuje množení mikroorganizmů, především pak plísní. Přípravek je galenicky stálý, problém však může být ve stabilitě mikrobiologické ( i když se při přípravě používá horká voda, příp. se roztok zahřívá a&nbsppředpokládám rovněž, že je plněn do vysterilizované lékovky). Jelikož nemám k dispozici výsledky zkoušek na mikrobiologickou čistotu přípravku, držel bych se obecné doporučené použitelnosti&nbsptakového typu přípravku (vodný roztok, bez obsahu přírodních látek, ale bez konzervancií atd.-viz výše) - maximálně&nbsp7 dnů při uchovávání za obyčejné teploty, případně 14 dní v chladničce (avšak pozor - některá složení obsahují poměrně vysoké koncentrace uvedených solí, které mohou za uchovávání při 2-8° C vykrystalizovat - ne tedy každé "fosf. projímadlo" může být uchovávání při této snížené teplotě). Doporučená doba spotřeby od prvního otevření pacientem se zde neuvažuje, vzhledem k typu použití přípravku, jelikož pacient jej spotřebuje okamžitě (mají-li každou dávku v samostatné lahvičce, což je nejčastější případ).
Pro delší dobu použitelnosti je možné přípravek konzervovat, např. přídavkem sorbanu draselného (0,14 %), čímž je možné použitelnost prodloužit až na 6 měsíců, jak uvádí německý DAC/NRF. Ten však uvádí jinou koncentraci léčivých látek a odlišný způsob použití (klyzma).
PharmDr. Zbyněk Sklenář, Ph.D.

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?