Hezký den. Mohu se pokusit ještě jednou zeptat kde a jak […]

Hezký den. Mohu se pokusit ještě jednou zeptat kde a jak je definovaný v zákoně či vyhlášce pojem "organoleptická kontrola" z vyhl.84/2008. Kdo v případě záměny zodpovídá za surovinu, např. neprovedu-li zkoušku totožnosti u cocainu a následně se zjistí, že to cocain nebyl. Kdo v případě újmy na zdraví bude právně zodpovědný?Jak provádět organoleptickou zkoušku npř u látek dráždivých, toxických či karcinogenních (např. chloramfenikol, sol.galli valerio, formaldehyd,atp.)? Děkuji za odpověď.



Organoleptická kontrola není nikde definovaná.Zkoušku doporučuji dělat podle lékárenských kontrolních karet (vlastnosti, část mimo rozpustností), ale můžete se pochopitelně řídit také lékopisem.V případě záměny, kterou nejde odhalit organolepticky (záměna bílého krystalického prášku za jiný bílý krystalický prášek), odpovídá výrobce léčivé látky (všichni musí mít správnou výrobní praxi a dohlíží nad nimi SÚKL).U látek dráždivých, toxických a karcinogenních postupujete stejně jako u ostatních látek - v souladu s požadavky bezpečnosti práce. ŽÁDNÉ látky neochutnáváte.&nbspVětšinou se posuzuje jen vzhled (skupenství, barva, krystalická struktura). U látek, kde je to významné, zkoušíte opatrně zápach&nbsp (ne čichání k lahvi, ale rukou zavanete od lahve k vám).
Mgr. Hana Šnajdrová

&nbsp

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?