Elektronická komunikace SÚKL

Elektronická komunikace SÚKL

Dobrý den, v souvislosti se změnami, které se chystají v příštím roce jsem se chtěla zeptat na postoj České lékárnické komory na případné chyby nově ustanoveného systému . 1. Jak by měl vydávající lékárník reagovat v případě, když server na straně SÚKL neustojí nápor a zkolabuje? Má v takovém případě vydávat dál? 2.Co když zařízení na šifrování vydané SÚKLem lékárně vypoví službu? Má lékárník v takovém případě zastavit výdej a vyčkat jeho náhrady SÚKLem? Předem děkuji za Vaše vyjádření, Valentová


Kladete otázky, na něž neumí nikdo, ani SÚKL, odpovědět. A kladete je oprávněně. Podobných otázek by mohla být celá řada. Například, zda SÚKL v případě poruchy zařízení také nahradí, nebo si je již bude muset lékárna pořídit sama na svůj náklad? Budou taková zařízení k dispozici? A za jak dlouho? Kdo lékárně uhradí vzniklou škodu? Těchto otázek je nespočet, ale mají jedno společné. Vychází ze smíření se s tím, že systém bude nastaven právě takto a právě při neřešení těchto otázek. Proto Vás prosím, a spolu s Vámi všechny kolegy, sledujte pravidelně rubriku Aktuality pro lékárníky na webu komory, kde jsou a budou postupně uveřejňovány postoje ČLK k elektronické komunikaci a výsledky jednání se SÚKL.
Prozatím mějte na zřeteli, že přes veškerou vysvětlovací kampaň SÚKL, že nyní nabízená elektronická komunikace je jediným řešením elektronické preskripce, evidence výdejů léčivých přípravků z omezením a sběru dat o všech výdejích léčivých přípravků, není pravda, že tyto tři věci (el. preskripce, omezení a sběr dat) nutně musí být spojeny v jednu. Zvláště potom ne, pokud je právo lékáren přistupovat do centrálního úložiště elektronických receptů podmiňováno jejich ochotou přistoupit na nepřijatelné podmínky pro sběr dat.
Mgr. MUDr. Jaroslav Maršík, právní poradce ČLK

 

 

 

 

 

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?