Dobrý den. prosím o radu, kterak co nejméně ztrátově postupovat podobně jako kraje :Podle moravskoslezského hejtmana nebude odpuštění poplatků pacientům a jejich úhrada z rozpočtu kraje nezákonnou podporou vybraným zdravotnickým zařízením. „Můžeme jim poskytnout dar. To může učinit každý, takže pokud se s naším názorem na hrazení poplatků soukromá zdravotnická zařízení ztotožňují, mohou to taky udělat. V tom jim nikdo nebrání,“ poukázal Palas, který se nebojí toho, že by se po splnění předvolebního slibu objevily stížnosti nebo dokonce žaloby na postup krajského úřadu." Lza tyto darovací smlouvy použít alespoň ke snížení základu daně, pokud nepřesáhnou na 1 rodné číslo 1 000 ročně? Nebo lze formulovat měsíční ztrátu všeobecným pojmen dar občanům kraje? Děkuji za pochopení, krajské zařízení mám hned vedle.


Odpověď:
Vaše situace souseda krajské lékárny není záviděníhodná. Forma daru se skutečně zdá být neprůstřelná. Alespoň u soukromých osob (viz Dr. Max). U krajských zařízení není dar zcela samozřejmý, protože má být hrazen z veřejného rozpočtu. Bohužel se ale ukazuje, že je chybou reagovat na každý nový zveřejněný nápad zastánců nevybírání doplatků novou argumentací, neboť tento postup vede pouze ke zdokonalování  připravovaného systému. Ten v závislosti na stále precizněji formulovaných oponentních názorech dospěl až k závěru, který bylo možné vyslechnout dnes ráno v rozhlase z úst MUDr. Davida Ratha. Krajská zařízení budou poplatky vracet, resp. darovat obdobné částky, a kraje jim na tyto dary neposkytnou nic. Pak nebude možné tvrdit, že dary jdou z veřejných rozpočtů. Kraj později zcela nenápadně poskytne svému zařízení jakousi neúčelovou dotaci, kterou bude jen těžko možné spojovat s regulačními poplatky. Lze tak říci, že všechny oponentní názory zveřejněné před spuštěním systému, činí samy sobě medvědí službu. Kdyby jich nebylo, začaly by být poplatky vraceny jednodušším a podstatně snadněji napadnutelným způsobem než nyní. Z tohoto důvodu nebudu polemizovat s dnešním nápadem MUDr. Ratha.

K možnosti snížení základu daně přikládám příslušné ustanovení zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, z něhož vyplývá, že takovým darem základ daně snížit nelze.

Mgr. MUDr. Jaroslav Maršík, právní poradce ČLK  

§ 15

 Nezdanitelná část základu daně

(1) Od základu daně lze odečíst hodnotu darů poskytnutých obcím, krajům, organizačním složkám státu,30b) právnickým osobám se sídlem na území České republiky, jakož i právnickým osobám, které jsou pořadateli veřejných sbírek podle zvláštního zákona,14e) a to na financování vědy a vzdělání, výzkumných a vývojových účelů, kultury, školství, na policii,15a) na požární ochranu, na podporu a ochranu mládeže, na ochranu zvířat a jejich zdraví, na účely sociální, zdravotnické a ekologické, humanitární, charitativní, náboženské pro registrované církve a náboženské společnosti, tělovýchovné a sportovní, a politickým stranám a politickým hnutím na jejich činnost, dále fyzickým osobám s bydlištěm na území České republiky provozujícím školská a zdravotnická zařízení a zařízení na ochranu opuštěných zvířat nebo ohrožených druhů zvířat, na financování těchto zařízení, dále fyzickým osobám s bydlištěm na území České republiky, které jsou poživateli částečného nebo plného invalidního důchodu a nebo jsou nezletilými dětmi závislými na péči jiné osoby podle zvláštního právního předpisu4j), na zdravotnické rostředky
114) nejvýše do částky nehrazené zdravotními pojišťovnami nebo na rehabilitační a kompenzační pomůcky uvedené ve zvláštním právním předpise115) nejvýše do částky nehrazené příspěvkem ze státního rozpočtu a na majetek usnadňující těmto osobám vzdělání a zařazení do zaměstnání, pokud úhrnná hodnota darů ve zdaňovacím období přesáhne 2 % ze základu daně anebo činí alespoň 1000 Kč. Obdobně se postupuje u darů na financování odstraňování následků živelní pohromy, ke které došlo na území České republiky. V úhrnu lze odečíst nejvýše 10 % ze základu daně. Jako dar na zdravotnické účely se hodnota jednoho odběru krve bezpříspěvkového dárce oceňuje částkou 2000 Kč.

 

 

 

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?