Dobrý den, chci se zeptat zda-li je možno nahradit Cortison v míchaných nosních kapkách Hydrocortisonem inj.V jakém poměru nahrazovat a jakou stabilitu má naředěná injekce Hydrocortisonu? Děkuji.

 

Jelikož kapky Cortison již nějaký ten pátek (resp. několik let) nejsou na trhu k dispozici, tak asi nemáte moc na vybranou. Sice to není postup zcela lege artis, jelikož možnost mísení HVLP nosních kapek či injekcí není v jejich SPC uvedena, ale to pro tuto chvíli pomiňme. Injekce (vzniklá rozpuštěním prášku ve skleničce) je navíc roztok, kdežto Cortison byla suspenze, takže se s injekcí lépe pracuje. S poměrem bych si nelámal hlavu, s ohledem, k jakému účelu je to použito (a nikdy se to v praxi neřešilo). Máte-li na mysli mísení s pamykonem, sanorinem a mukoseptonexem (v různých poměrech a obměnách), pak vězte, že stabilita je nevalná a neprověřená. Jednotlivé látky mají totiž odlišná stabilitní optima. Největší problém spatřuji v obsaženém pamykonu, nejen z hlediska stability, ale především z důvodů farmakoterapeutických. Jednak zpomaluje činnost řasinkového epitelu, proto je na nosní sliznici nevhodný, druhak by se neměl s čímkoliv mísit a už vůbec ne toto antibiotikum dalšími roztoky "ředit". V dnešní době máme (resp. lékař) možnost volby mezi jinými (vhodnějšími) antibiotickými HVLP kapkami a osvícení lékaři tohoto využívají. Jsem rovněž zastáncem, že vyžaduje-li to stav pacienta, má být aplikováno lokálně antibiotikum samostatně, případně v kombinaci s kortikosteroidem, je-li stav mírnější, dostačuje zcela antiseptikum septonex, případně v kombinaci s dekongestivem. Velká škoda, že lékaři patrně zcela pozapomněli na Mukoseptonex E, který je možné aplikovat již dětem od 1 roku a lékárníci (a FA) volně prodejný přípravek Mukoseptonex také příliš nedoporučují. Přitom mám osobní zkušenost, že kolikrát prokázal dostatečně dobrou službu, namísto lékařem předepsaného Pamykonu...

Bude-li mezi lékárníky zájem, je jistě možné téma "Bendovy kapky a jejich variace" dále rozvést v diskuzním fóru.

PharmDr. Zbyněk Sklenář, Ph.D.

 

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?