Dobrý den, chtěla bych za své zaměstnance zaplatit příspěvky do komory. Musím z této částky odvést sociální a zdravotní pojištění. Děkuji Dr. Loudová

 

Záležitost platby členského příspěvku za člena jeho zaměstnavatelem je popsána v článku věnovanému členským příspěvkům na rok 2009 a uveřejněnému v Časopise českých lékárníků č. 12/2008.
V Časopise českých lékárníků č. 2/2009 bude uveřejněno ještě dopřesnění, z kterého vyplývá, že pokud zaplatí zaměstnavatel za svého zaměstnance-člena ČLK členský příspěvek, musí mu částku příspěvku přičíst k platu jako nepeněžní plnění a z takto navýšené částky odvést jak zdravotní a sociální pojištění, tak samozřejmě daň. 

Přikládám konkrétní citace z uvedených článků :
ČČL 12/2008
Platba členských příspěvků zaměstnavatelem za zaměstnance Podle zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů ve znění pozdějších předpisů (především novely č.492/2000 Sb.), vyplývá z § 24, odst. 2, písm. d), že pokud zaměstnavatel uhradí za zaměstnance členský příspěvek, lze tento výdaj u zaměstnavatele považovat za daňově uznatelný. Platba členského příspěvku zaměstnavatelem za zaměstnance je ovšem akt dobrovolný a právně nevynutitelný a záleží vždy na dohodě obou stran. 

ČČL 02/2009
Pokud bude členský příspěvek za člena platit zaměstnavatel, pak je nutno upozornit na povinnost, která byla v článku v ČČL 12/2008 kvůli potřebě zkrácení textu vypuštěna : Pokud zaměstnavatel uhradí za zaměstnance členský příspěvek, v souladu s příslušnými daňovými zákony musí zaměstnanci na příslušný měsíc částku zaplaceného členského příspěvku přičíst jako nepeněžní plnění do hrubé mzdy a z takto navýšené mzdy odvést jak zdravotní a sociální pojištění, tak provést odvod daně podle platných předpisů.

Miloslav Fuxa
ekonom ČLK

 

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?