Dobrý den.V souvislosti s v republice se vyskytující žloutenkou se nás pacient […]

Dobrý den.V souvislosti s v republice se vyskytující žloutenkou se nás pacient zeptal,jestli existuje nějaký předpis( vyhláška),kterým se po prodělané hepatitidě omezuje dotyčnému pracovat v potravinářském průmyslu.Někde zaslechl,že po nemoci 2 roky nesmí v oboru pracovat.Jestliže něco takového existuje,kde to mohu najít,předpokládám,že by se to týkalo i více oborů,zdravotnictví možná taky.Děkuji



Podle ust. § 19 odst. 2 zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví, fyzické osoby přicházející při pracovních činnostech ve stravovacích službách, při výrobě potravin nebo při uvádění potravin do oběhu do přímého styku s potravinami, pokrmy, zařízením, náčiním nebo plochami, které jsou ve styku s potravinami nebo pokrmy, musí mít zdravotní průkaz a znalosti nutné k ochraně veřejného zdraví. Zdravotní průkaz před zahájením činnosti podle věty první vydává praktický lékař, který fyzickou osobu registruje, případně státní nebo nestátní zdravotnické zařízení vykonávající závodní preventivní péči.
Podle ust. § 53 téhož zákona jsou fyzické osoby po nákaze vyvolané virem lidského imunodeficitu, fyzické osoby vylučující choroboplodné zárodky břišního tyfu a paratyfu a fyzické osoby s chronickým onemocněním virovým zánětem jater B a C mj. povinny nevykonávat činnosti, při nichž by vzhledem ke svému nosičství ohrožovaly zdraví jiných fyzických osob.
Zákaz držení zdravotního průkazu zákon výslovně stanoví pouze pro nosiče břišního tyfu a paratyfu A, B a C.
Podle čl. 16 odst. 1 písm. a) metodického pokynu Ministerstva zdravotnictví MZDR 36368/2007, Prevence virového zánětu jater, se osoby podezřelé z nákazy virovou hepatitidou A vyloučí z činností epidemiologicky závažných, jako je zejm. práce v potravinářství, uložením zvýšeného zdravotnického dozoru na dobu 50 dnů od posledního kontaktu s nemocným. Oddělení epidemiologie příslušného orgánu ochrany veřejného zdraví může samozřejmě v ohnisku nákazy stanovit zvláštní opatření.
V případě farmaceutů je povinnost zdravotní způsobilosti zakotvena v ust. § 3 zákona č. 95/2004 Sb., o podmínkách získávání a uznávání odborné způsobilosti a specializované způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání lékaře, zubního lékaře a farmaceuta, podle kterého je zdravotnický pracovník povinen doložit zdravotní způsobilost k výkonu povolání lékařským posudkem vydaným na základě lékařské prohlídky. Lékařský posudek vydává registrující praktický lékař, a není-li, jiný praktický lékař. Seznam nemocí, stavů nebo vad, které vylučují nebo omezují zdravotní způsobilost k výkonu povolání, obsah lékařských prohlídek a náležitosti lékařského posudku stanoví prováděcí právní předpis. Takovým prováděcím předpisem byla vyhláška č. 470/2004 Sb., která však byla s účinností ke dni 23.8.2006 zrušena. V současnosti Ministerstvo zdravotnictví připravuje novou vyhlášku, která zatím není v platnosti. Sledujte naše webové stránky, kde budeme informovat i o této nové právní úpravě.
Mgr. Jiří Švejnoha, právní poradce ČLK

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?