Dobrý den, jakým způsobem se správně připravuje následující přípravek: Resorcini Ac.salicylici aa 1.0 Sulphuris praecipitati 4.0 Spiriti vini diloti ad100.0


Tento e-mail jsem náhodou objevil ve Spam koši své schránky, po jeho přečtení jsem dospěl k závěru, že mi počítač začal filtroval dotazy zajímavé a ....ty ostatní...
Zajisté mi snad každý z kolegů dá za pravdu, že s přípravou daného receptu není sebemenší problém a v kolektivu lékárny se vhodný postup jistě vymyslí. Určitě se nebudeme pokoušet připravit roztok, ale rozhodně suspenzi, síra se v ethanolu samozřejmě nerozpouští. Tedy například lze postupovat následovně: síra se rozetře v třence, přidá se trocha lihu (2.p. Spiritus vini diluti), rozpustí se kys. salicylová, resorcinol, po jejich rozpuštění se směs vpraví do lékovky a zbytek síry z třenky se spláchne zbývajícím množství zředěného lihu.
Před výdejem je vhodné pacienta přesně instruovat, jak s přípravkem zacházet, aby na dané místo nanesl jak roztok, tak síru.

PharmDr. Zbyněk Sklenář, Ph.D.

 

 

 

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?