Dobrý den, měla bych 2 otázky: 1. Sab simplex gtt nám přišel pod novým kódem SÚKLu 122629. V číselníku je ale jen pod starým kódem 93500, na dodacím listě tudíž nebyla uvedena výrobní cena ani obchodní přirážka distributora. Na náš dotaz, zda je dodací list takto v pořádku, nám distributor odpověděl, že firma Pfizer už přípravek distribuuje pod novým kódem, pro který ale ještě nemá schválenou maximální výrobní cenu ani úhradu. Můžeme takový přípravek normálně naskladnit (nevíme, jaká je celková obchodní přirážka) a prodávat - úhrada ale potom není žádná, i když je tento přípravek v číselníku uveden pod starým kódem jako částečně hrazený. Jak k tomu pak pacient příjde? Podobně nám od jiného dodavatele přišel Prothazin. 2. Stalo se nám, že k nám do lékárny přišla pacientka s opakovacím receptem vytištěným z počítače a na něm bylo připsáno rukou, že recept platí 1 rok. Datum vystavení receptu bylo 4. 6. 2008. Protože jsem měla pochybnost, zda si pacientka neprodloužila platnost receptu sama, zavolalla jsem lékaři na telefonní číslo uvedené na razítku. Tam mi řekli, že uvedená lékařka už od října v daném zdravotnickém zařízení nepracuje a recept rozhodně nemáme vydávat, protože její bývalé IČZ je v současné době neplatné a pojišťovna by nám recept neproplatila. Chci se zeptat, jestli jestli na proplacení receptu má vliv, zda IČZ daného lékaře je platné v okamžiku výdeje přípravků, nebo zda je směrodatné pouze jestli je platné v době vystavení předpisu (u opakovacích Rp je docela dlouhá doba na vyzvednutí Rp, takže během ní se situace může změnit a to my přece nejsme schopni uhlídat). Děkuji za odpověď.

 

ad1/
Otázka, na kterou se ptáte, má velmi podobnou odpověď, jako nedávno odpovídaný dotaz ohledně přípravku Neotigason.
Držitelem rozhodnutí o registraci LP Sab Simplex s kódem SÚKL 93500 je společnost Parke – Davis Gmbh, Freiburg. Tento přípravek má úhradu stanovenu ještě podle předchozích právních předpisů. Správní řízení z moci úřední o stanovení maximální ceny, která bylo pro tento přípravek zahájeno, bylo zastaveno.
Držitelem rozhodnutí o registraci LP Sab Simplex s kódem SÚKL 122629 je společnost Pfizer spol. s.r.o., Praha. Správní řízení zahájené 12. 11. 2008 na žádost Pfizer spol. s.r.o. o stanovení maximální ceny je ve fázi rozeslání rozhodnutí. Řízení o stanovení výše a podmínek úhrady nebylo zahájeno.
Přípravek s kódem 122197 je registrovaný, takže je možné ho používat. V tuto chvíli nemá stanovenu maximální cenu ani úhradu, tedy nepodléhá cenové regulaci. Naskladnit ho můžete stejně jako jiné přípravky, které nepodléhají cenové regulaci. Jak správně uvádíte, úhrada v tomto případě není žádná.
Jak k tomu přijde pacient? Nechci to zlehčovat, ale jako slepý k houslím.
V současném systému stanovování úhrad jednoznačně záleží na kódu LP, proto ve vztahu k úhradám je třeba striktně dodržovat použití správného kódu SÚKLu uvedeného distributorem.
Mgr.
Martin Mátl

ad2/
Důležitá je platnost IČZ k datu vystavení receptu, což je ve Vašem případě naplněno. Ostatní už není podstatné - kontrola by měla probíhat k datu vystavení Rp., nikoliv k datu vydání léku - jinak byste se dostávali do prakticky neřešitelných problémů. To, že k těmto a podobným skutečnostem může dojít, je mimo jiné i důvodem k tomu, že v i datovém rozhraní je opakovací recept speciálně označen.
Mgr. Jiří Kotlář

 

 

 

 

 

 

 

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?