Chlamydiová infekce

Chlamydiová infekce

Dobrý den! Pacientka užívá téměř 3/4 roku kombinaci doxycyklin+azitromycin+acetylcystein+laktobacily z důvodu chlamydiové infekce. Vždy si vyzvedne další recepty u sestry. Lékař jí po celou dobu nezkontroloval krevní obraz, jaterní testy ani nic jiného. Jak často by se měly nějaké odběry provádět? Máme pacientku odeslat k lékaři, aby o nějaké anylýzy požádala? Věk pacientky je kolem 35 let. Děkuji za odpověď.


Na tento dotaz lze jen velmi těžko odpovědět. Vůbec z toho není jasné, kde ta chlamydiová infekce sídlí, který specialista to píše a jestli je to opravdu podáváno kontinuálně.
Chlamydie patří mezi nitrobuněčné mikrorganismyorganismy a příslušná antibiotika (makrolidy i doxycyklin) jsou vhodná svým spektrem na infekce způsobené tímto mikrobem. Myslím si, že by měl způsob vedení této terapie zajímat nejen expedujícího lékárníka ale hlavně samotného pacienta. Není nic snadnějšího než se lékaře zeptat. Laktobacily indikované k podávání v tomto případě jsou jen přirozeným důsledkem - střevní flora musí být u této pacientky značně nevyvážená.
Myslím, že dnešní lékaři se již neobávají diskuze se svými pacienty, a je potřeba projevit zájem o své vlastní zdraví.
PharmDr. Marie Zajícová

 

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?