Rtuťové teploměry

Rtuťové teploměry

Dobrý den,Je pravda ,že od 1.6.2009 se nesmí v EU nikde prodávat rtuťové teploměry?Ladislav Krňávek

 

Ano, je to pravda. Dále se budou moci prodávat jen skleněné teploměry bezrtuťové (obsahují galium) nebo elektronické teploměry. 

Zákaz prodeje rtuťových teploměrů

Směrnice Evropského parlamentu a rady 2007/51/ES o zákazu uvádění měřících zařízení obsahujících rtuť na trh.

1.       Co je zakázáno uvádět na trh ?

a.        Lékařské teploměry s obsahem rtuti. Po datu platnosti, t.j. od 1.6.2009, nelze prodávat v rámci EU lékařské teploměry, s obsahem rtuti, nově vyrobené nebo dovezené jako nové. Lze nadále používat skleněné lékařské teploměry s obsahem rtuti nakoupené před datem účinnosti této směrnice. Je možné po datu platnosti směrnice dále obchodovat s použitými teploměry.

b.     Další měřící zařízení s obsahem rtuti určené k prodeji široké veřejnosti tj. všechny rtuťové teploměry popřípadě hustoměry s teploměrem s obsahem rtuti, nelze po datu platnosti prodávat pro fyzické osoby ( občany ) k domácímu používání. Tyto teploměry lze dále prodávat právnickým osobám a fyzickým osobám podnikatelům, nikoliv veřejnosti, pro využití v průmyslu, laboratořích nebo jiných provozech.

2.       Kdy zákaz vejde v platnost ?

Dle směrnice č.2007/51/ES (76/769/EHS),podléhající nařízení ES č.1907/2006 (nařízení REACH) od 1. Června 2009

Mgr. Hana Šnajdrová

 

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?