Je od placení regulačních poplatků v lékárně osvobozen pacient, u kterého je z předepsaných léků zřejmé, že má infekční nemoc podléhající hlášení (např. tuberkulózu)?


§ 16a odst. 2 písm. c) z. č. 48/1997 Sb. stanoví:
c)  při léčení infekčního onemocnění, kterému je pojištěnec povinen se podrobit, při nařízené izolaci ve zdravotnickém zařízení nebo při nařízených karanténních opatřeních k zajištění ochrany veřejného zdraví podle zvláštního právního předpisu27f),
Zvláštním právním předpisem (27f) je zákon č. 258/2000 Sb., který v § 70 stanoví:
(1) K ochraně před vznikem a šířením infekčních onemocnění a k omezení jejich výskytu jsou fyzické osoby povinny podrobit se léčení infekčního onemocnění stanoveného v prováděcím právním předpise.
Prováděcím právním předpisem je vyhláška č. 195/2005 Sb., která ve své příloze č. 2 obsahuje seznam infekčních onemocnění, jejichž léčení jsou fyzické osoby povinny se podrobit (viz příloha).
Na základě těchto ustanovení lze uzavřít, že pacient s TBC je při jejím léčení osvobozen od platby regulačních poplatků. Je však nutné, aby tuto skutečnost prokázal. K prokázání by mělo postačit i předložení receptu na léčivé přípravky, které jsou určeny výlučně k terapii TBC.

Mgr. MUDr. Jaroslav Maršík, právní poradce ČLK

Příloha:
Příloha č. 2 k vyhlášce č. 195/2005 Sb.
Seznam infekčních onemocnění, při nichž se nařizuje izolace na lůžkových odděleních nemocnic nebo léčebných ústavů a u nemocí, jejichž léčení je povinné
1.    Akutní virové záněty jater
2.    Antrax
3.    Dengue
4.    Hemoragické horečky
5.    Cholera
6.    Infekce CNS mezilidsky přenosné
7.    Mor
8.    Paratyfus
9.    Syfilis v I. a II. stadiu
10.  Přenosná dětská obrna
11.  Pertuse v akutním stadiu
12.  Ricketsiózy
13.  SARS a febrilní stavy nezjištěné etiologie s pozitivní cestovní anamnézou
14.  Spalničky
15.  Trachom
16.  Tuberkulóza
17.  Tyfus břišní
18.  Úplavice amébová
19.  Úplavice bacilární v akutním stadiu onemocnění*
20.  Záškrt
21.  Další infekce podléhající hlášení Světové zdravotnické organizaci
_________

*     v případě bezpříznakového nosičství původce onemocnění je možné propustit pacienta do domácího prostředí pouze se souhlasem orgánu ochrany veřejného zdraví

 

 

 

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?