Seznam přípravků s obsahem pseudoefedrinu

Seznam přípravků s obsahem pseudoefedrinu

Dobrý den, v AKTUALITÁCH na stránkách komory byl zveřejněn seznam přípravků s obsahem pseudoefedrinu, ke kterým SUKL vydal rozhodnutí se změnou registrace s platností od 1. 5. t. r. V těchto rozhodnutích se v článku II. odst.3) automaticky předpokládá předávání informací do centrálního úložiště. Chtěl jsem se zeptat, jestliže od 1. 5. nebudou lékárny připojeny, bude výdej těchto přípravků nějakým způsobem omezen, nebo bude udělena výjimka pro prodej těchto přípravků až do konečného rozhodnutí o připojení lékáren do centrálního úložiště receptů. A dále jsem se chtěl zeptat, jestliže tyto přípravky zůstaly ve skupině volně prodejných přípravků s omezením, jsem jako lékárník nebo farmaceutický asistent oprávněn ze zákona žádat po pacientovi občanský průkaz, abych mohl údaje požadované SUKLem zadat do systému, protože podle mého názoru, pro výdej bez lékařského předpisu pacient průkat pojištěnce nepotřebuje a tím vlastně ani nemůžu splnit v případě dobrovolného poskytnutí OP bod č.3.1 b), tj. zadání pojišťovny. Děkuji za Váš názor. Mgr. Karel Labudek


V případě, že nebude lékárna způsobilá předávat data podle specifikace ústavu, nelze zmíněné léčivé přípravky vydávat v režimu "Výdej bez lékařského předpisu s omezením".  I nadále je lze vydávat v režimu výdej na lékařský předpis.

 

Platný zákon č. 378/2007 Sb., o léčivech umožňuje výdej s omezením pouze osobám, pro které je určen. SÚKL požaduje hlášení čísla pojištěnce, nebo jméno a datum narození u nepojištěných. Oprávnění lékárníka  legitimovat pacienta  právní předpis nezakládá. Tuto pravomoc ovšem nemá ani provozovatel restaurace, jemuž je zapovězen prodej alkoholických nápojů mladistvým. 
Zcela určitě zpracujeme metodický pokyn. Nebude to ale dřív než bude projednána novela zákona č. 167/1998 Sb.,  o návykových látkách. Pokud sněmovna tento měsíc přehlasuje senátní návrh, budou i tato rozhodnutí SÚKLu v rozporu se zákonem, tudíž neplatná. Zatím jsou tato rozhodnutí pouze v rozporu s platnými SPC těchto přípravků.
Mgr. Stanislav Havlíček

 

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?