dobrý deň, ako postupovať v prípade, keď lekár napíše pacientovi lieky na úhradu VZP, pacient si ich v lekárni vyzdvihne, ale VZP recept nepreplatí a vráti s tým, že lekár nemá s touto poisťovňou uzavretú zmluvu. Lekár trvá na tom, že pacient je u VZP poistený a má nárok na úhradu zo zdravotnej poisťovne. VZP opakovane vracia recepty, lebo lekár nie je zmluvný. Priamo pri výdaji to my nevieme. A keby sme to aj vedeli, je možné lieky pacientovi nevydať? Alebo vydať bez úhrady, vytisknúť účet a odoslať na VZP k preplateniu??


V případě, že lékař nemá s danou zdravotní pojišťovnou uzavřenu smlouvu, hradí ZP na jeho recepty pouze nutnou a neodkladnou péči. Tedy tvrzení, že - je-li pojištěn pacient u VZP, léky VZP uhradí, je nepravdivé - platí skutečně jen a jen pro nutnou a neodkladnou péči.
Vyhláška č. 54/2008 Sb. "o předepisování" již precizněji řeší, jak má v těchto případech vypadat recept, tj. jaké povinnosti má předepisující lékař.
Pokud se jedná o nutnou a neodkladnou péči, musí být toto lékařem na receptu výslovně uvedeno - tj. poznámkou "Nutná a neodkladná péče". Zde tedy ZP tyto léky uhradí (a dodávám - pokud by se domnívala, že se o nutnou a neodkladnou péči nejednalo, řeší si problém s lékařem, nikoliv lékárnou). V opačném případě je povinností nesmluvního lékaře uvést poznámku "Hradí nemocný" a tím je situace jasná.
(jinak řečeno - v případě nesmluvního lékaře musí být na receptu uvedeno buď "hradí nemocný" nebo "nutná a neodkladná péče")
Pokud lékař tyto svoje povinnosti nesplní a ZP recepty neproplatí, vznikla Vám škoda, kterou na lékaři můžete - neboť porušil své povinnosti- úspěšně vymáhat.
Samozřejmě - pokud víte, že je lékař nesmluvní (a není uvedeno "Nutná a neodkladná péče"), je normální nechat pacienta lék plně zaplatit. Pozor - ZP však pacientovi tyto léky neproplatí - má nárok na poskytnutí péče smluvním lékařem (opět mimo nutnou a neodkladnou péči).
Mgr. Jiří Kotlář

 

 

 

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?