Dobrý den, jen konstatuji, že šílenství s připojováním routerů podle očekávání začalo a jednota je pryč. Ale na druhou stranu nikde žádná informace, SUKL a firmy tlačí a tak se lehce podlehne. V Nýrsku jsme museli změnit program, ale to je zatím vše. Kolik se lékáren ještě drží zpátky? Mgr.Andrlíková


Informace k „routerům“
V souvislosti se zvýšenou aktivitou v oblasti připojování k centrálnímu úložišti považuji za nutné zdůraznit, že softwarové firmy nejsou vašimi klienty, ale naopak. SÚKL neplatí těmto firmám faktury, naopak VY je platíte. Jakýkoliv nátlak k převzetí routerů a připojení se považuji ze strany sw. firem za nepřípustný. Pokud jste si tedy žádnou takovou službu neobjednali, je možno její nabízení považovat za jakýsi druh marketingu. Připojení k úložišti je možnost, nikoliv povinnost lékárny (viz níže doporučení lékařské komory).

V souvislosti se zvýšenou aktivitou v oblasti připojení k centrálnímu úložišti považuji za nutné zopakovat již dříve zveřejněné informace právního poradce komory Mgr. MUDr. Maršíka:

22. 12. 2008
Odmítnutím poskytování dat bez ohledu na formu jejich přenosu se v každém případě vystavujete nebezpečí správního řízení. Jistotu následného rozhodnutí přezkumných orgánů (ministerstvo, soud) ve váš prospěch nedokážeme zaručit. Bezpečný způsob odmítnutí proto musí být založen na technické nepřipravenosti lékárny ke sběru požadovaným způsobem. SÚKL připravil řešení, které předpokládá vybavenost lékárny tzv. routerem a úpravou lékárenského programu. Nebude-li vaše lékárna vybavena routerem, pak nebude technicky způsobilá k přenosu dat a nebude možné ji za jejich neposkytování ani trestat.
Z výše uvedených důvodů doporučujeme odmítnout dodání routeru a s tím související změny softwaru v lékárně.

12. 3. 2009
Povinným vybavením lékárny není žádná výpočetní technika. Dokud bude pokyn Ústavu umožňovat předávání dat jen a pouze prostřednictvím routeru určitého typu a lékárna jím nebude vybavena, jste nepostižitelní, nebudete-li data předávat. Můžete ale počítat s tím, že vám přesto SÚKL udělí pokutu a budete se muset bránit v odvolacím a následně soudním řízení. V obou těchto řízeních vám komora poskytne právní servis. 

Současně doporučuji k přečtení Závazné stanovisko České lékařské komory k centrální evidenci a ke sdílení lékových záznamů. A také Zápis z jednání představenstva České lékařské komory:
Představenstvo ČLK nedoporučuje lékařům, aby se v současnosti zapojovali do systému elektronické preskripce léků. Prezident (MUDr. Milan Kubek) bude informovat ministryni zdravotnictví i ředitele SÚKL o právním názoru ČLK, že SÚKL svým prováděcím předpisem LEK 13 překračuje zmocnění dané mu zákonem. 
Více souvisejících informací můžete najít na webu ČLK.
Mgr. Stanislav Havlíček, Praha 23. 4. 2009

 

 

 

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?