Změna majitele lékárny

Změna majitele lékárny

Dobrý den, pracovala jsem v lékárně a během mé mateř. dovolené majitel prodal lékárnu jinému majiteli. Kdo má povinnost mě zaměstnat po skončení MD, starý nebo nový majitel? Smlouvu mám na místo výkonu práce a výpověď jsem zatím nedala. Děkuji.


Na Vámi popisovanou situaci dopadá ustanovení § 338 zákoníku práce, které říká, že:
Dochází-li k převodu činnosti zaměstnavatele nebo části činnosti zaměstnavatele nebo k převodu úkolů zaměstnavatele anebo jejich části k jinému zaměstnavateli, přecházejí práva a povinnosti z pracovněprávních vztahů v plném rozsahu na přejímajícího zaměstnavatele. Za úkoly nebo činnost zaměstnavatele se pro tyto účely považují zejména úkoly související se zajištěním výroby nebo poskytováním služeb a obdobná činnost podle zvláštních právních předpisů, které právnická nebo fyzická osoba provádí v zařízeních určených pro tyto činnosti nebo na místech obvyklých pro jejich výkon pod vlastním jménem a na vlastní odpovědnost. Za přejímajícího zaměstnavatele se bez ohledu na právní důvod převodu a na to, zda dochází k převodu vlastnických práv, považuje právnická nebo fyzická osoba, která je způsobilá jako zaměstnavatel (§ 7 až 10) pokračovat v plnění úkolů nebo činností dosavadního zaměstnavatele nebo v činnosti obdobného druhu.

Z toho pro Vás vyplývá, že Váš pracovní poměr neskončil a došlo pouze ke změně v osobě zaměstnavatele. Nelze proto ani hovořit o tom, kdo by Vás po skončení rodičovské dovolené měl zaměstnat. Stále jste zaměstnaná, a není ani nutné jakkoliv měnit pracovní smlouvu. Ke změně pracovní smlouvu dejte souhlas jen tehdy, bude-li to pro Vás výhodné.

Mgr. MUDr. Jaroslav Maršík, právní poradce ČLK

 

 

 

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?