Dobrý den, máme lékárenský program Lekis a u některých položek nám program snižuje automaticky cenu dopočtenou do plné marže s tím , že je překročena max .cena.V některých jiných programech tyto položky uvedenou max cenu nemají.Kde zjistit správně max prodejní ceny? Např PZT 0085215 test proužky One touch ultra mají mít max cenu 700Kč, při plné marži by tuto cenu překračovaly o 50kč.Podobně Ranisan 75mg a řada dalších. Děkuji za odpověď

 

V případě HVLP je potřeba nejdříve posoudit, zda přípravek podléhá regulaci cenou či nepodléhá. Vámi uvedený příklad Ranisanu 75 mg nepodléhá regulaci (protože nemá stanovenu úhradu z prostředků veřejného zdravotního pojištění). V tomto případě tedy neexistuje žádná maximální cena a Váš informační systém by Vám měl umožnit stanovit libovolnou cenu.
Pokud přípravek podléhá regulaci pouze obchodní přirážkou (zjistíte nejlépe pomocí Cenového rozhodnutí 2/09-FAR, nebo v seznamu hrazených LP na stránkách SÚKLu, případně v PDK číselníku), tak také neexistuje žádná maximální cena. Výrobce má pouze povinnost před každým čtvrtletím nahlásit SÚKLu cenu, za kterou bude LP dodávat na trh. SÚKL vede a zveřejňuje seznam ohlášených cen původce a údaje z tohoto seznamu zřejmě slouží pro výpočet jím zveřejňovaných cenových údajů. Ceny, které odpovídají ohlášené ceně původce, také zveřejňuje na svých internetových stránkách MZd. Pro lékárnu je ale rozhodující cena původce na dodacím listě, která slouží pro výpočet koncové ceny. Např. Hipres 30x10 mg má ohlášenou cenu původce pro 2. čtvrtletí 148,68 Kč, což odpovídá prodejní ceně v lékárně 220,40 Kč, po provedení odpočtu pomocí arctg 203,71 Kč. Reálně je ale tento přípravek nabízen min. jedním distributorem s cenou původce 141,26 Kč, po připočtení max. obchodní přirážky 209,40 Kč, po provedení odpočtu pomocí arctg 193,70 Kč. Takže na tabulkové ceny se v tomto případě spolehnout nemůžete.
Pokud LP podléhá regulaci maximální cenou původce a maximální obchodní přirážkou, je možné maximální ceny původce nalézt v seznamu hrazených LP na stránkách SÚKLu a ve sloupci „MFC“ je uvedena cena, kterou je možné považovat za maximální koncovou cenu. (Zároveň se ale nesmí zapomenout úpravu ceny odečtením „poplatku od doplatku“).
V praxi je ale zatím možné „doprodávat“ za „staré“ ceny. Od 1. 9. 2009 sice začne pro distributory platit povinnost do 3 měsíců po změně maximální ceny původce tuto změnu zohlednit, ale pro lékárny bude i tak zřejmě velice obtížné kontrolovat, zda tomu tak skutečně činí. To relativizuje všechny zveřejněné maximální ceny.
Pokud jde o testovací proužky One touch , tak Váš informační systém zřejmě přebírá cenové údaje z číselníku PZT vydávaného VZP. Vzhledem k tomu, že tyto testovací proužky podléhají cenové regulaci pouze maximální obchodní přirážkou, jak lze mimo jiné vyčíst i z PDK číselníku (detailní popis cenové regulace PZT je nad rámec této odpovědi), měla by být pro určení koncové ceny rozhodující pouze cena původce. VZP ovšem trochu svévolně v číselníku PZT stanovuje maximální ceny. O tomto problému jsme zahájili jednání s VZP, zatím ovšem bez výsledku.
 Mgr. Martin Mátl


 

Komentář uživatele informačního systému Lekis k otázce 10855.
Ad otázka č.: 10855 (max.ceny) : Problém nebude v samotném Lekisu, ale v tom, že máte nesprávné nastavení. U zcela deregulovaných HVLP , jako je např. Ranisan 75mg, si rovnou nastavte na skladových kartách , že nejsou regulovány. Dále mě zaráží, že píšete, že vám program cenu AUTOMATICKY sníží. V lokálním nastavení v kontrolách je možnost OZNAMOVAT překročení max.ceny , nikoli její automatická úprava. V současném chaotickém systému doporučuji pouze kontrolu překročení max.ceny při příjmu DL, kdy se můžete rozhodnout, že zboží nepřijmete. Zapnutá kontrola= oznamování překročení při výdeji bude způsobovat, že vám v závislosti na stáří vašich zásob bude program "řvát" (tím myslím, že bude vyskakovat varování ) každou chvíli a stejně to vyřešit nemůžete. P.Tučková




 

 

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?