Složení Phlegmotonu

Složení Phlegmotonu

Dobrý den, chtěla jsem Vás poprosit, jestli byste mi nenapsali přesné složení Phlegmotonu. Dekuji

 

Obávám se, že pod názvem Phlegmoton se skrývá neurčitelné množství receptur. Jaký je skutečně původní předpis by možná věděl někdo ze starších kolegů. Za své praxe jsem pod uvedeným názvem připravoval krém s obsahem 5 % Sol. Chlumski (Sol. phenoli-camphorata) v měkké masti (Ung. molle) a nijak jsem nad daným nepřemýšlel. Mám tento rozpis z jistého pradávného receptáře.

Sol. Chlumski      5,0
Ung. molle  ad  100,0

Mám k dispozici i jiné složení, např.
Sol. Chlumski    30,0
Adeps lanae      30,0
Vas. fl. ad        100,0

Kolega RNDr. Šeda mi uvedl recept složení:
Sol. Chlumski         20,0
Cera lanae hydrosa 10,0
Vasel. fl.          ad 100,0

Rovněž se, stejně jako kolega Šeda, domnívám, že bude fungovat jakýkoliv modifikovaný předpis na Phlegmoton. Znovu opakuji, že lékař je povinen rozepsat celé složení přípravku, pouhý název "Phlegmoton" je nepřípustný (není uveden ve starých lékopisech, ani v novém ČL, P.P., či jiném běžně dostupném receptáři není ani obsažen v RDP).

PharmDr. Zbyněk Sklenář, Ph.D.


Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?