Regulační poplatek

Regulační poplatek

Dobry den.prosim vas o vyjadreni k nasledujicimu pripadu.Pacientka mela predepsana 4 baleni Ansilanu.Dve baleni dostala hned a dalsi 2 se ji doobjednavala.Cena LP je 29,uhrada 8.37.Pri prvnim vyberu 2 baleni byl uplatnen 30 kc(2x15) odecet z ceny leku,zaplatila tedy doplatek 2x5.63=11.26 a k tomu 30Kc regul. poplatek,celkem tedy 41.26.Pri druhem vyberu uz nebyl narok na snizeni ceny(uplatneno pri 1.vyberu),tudiz zaplatila doplatek 2x20.63=41.26.Nasledne si prisla pacientka stezovat,ze jsme ji nauctovali 2xregulacni poplatek,nebot ocekavala,ze bude platit uz jen 11.26.Prosim o vyjadreni,zda muj postup byl spravny a jak se v tomto pripade branit,kdyz si to pacient nenecha vysvetlit.Nebylo by mozne vysvetlit tuto problematiku v mediich?Dekuji.

 

Váš postup byl správný a výpočet doplatku je v pořádku. Vysvětlování směrem k pacientům není jednoduché a právě proto nelze spoléhat pouze na média. Vysvětlit problematiku novináři není jednodušší než ji vysvětlit pacientovi. A když už to někdo pochopí, tak není schopen to předat dál tak, aby to čtenáři přečetli a také pochopili. Je třeba si uvědomit, že problematika je tak složitá, že jí nerozumí ani všichni lékárníci. Bylo by vhodné, aby se do vysvětlování veřejnosti kromě Vás, lékárníků za tárou, a kromě ČLK, aktivně zapojilo také ministerstvo zdravotnictví. Můžete Váš podnět (otázku) poslat také tam? Postupoval jste správně, nemusíte se bát trestu, a na MZ se tím bude muset někdo zabývat a bude Vám muset odpovědět.

 

Mgr. Hana Šnajdrová, Mgr. Martin Mátl

 

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?