Vrácení omylem vyplacené variabilní složky mzdy

Vrácení omylem vyplacené variabilní složky mzdy

Dobry den, chtela bych poradit v urcitem problemu. Mam v pracovni smlouve urcen plat a variabilni prispevek. Nyni mi zamestnavatel sdelil, ze mi pry omylem 6 mesicu zapocitaval variabilni prispevek dvakrat a to jednou ve forme osobniho ohodnoceni a jednou ve forme mimoradnych odmen, takto uvedeno na vyplatni pasce. Nyni po me chce preplacene penize vratit, tim,ze mi nebude vyplacet variabilni prispevek.Ma na takoveto jednani pravni narok


Jestli vašemu dotazu správně rozumím, pak ve smlouvě máte sjednánu z části pevnou složku mzdy a z části pohyblivou složku mzdy (variabilní příspěvek). Ve skutečnosti vám podle údajů na výplatní pásce byla vyplácena pevná složka, k tomu osobní ohodnocení a ještě mimořádné odměny. Nelze přitom rozlišit, co přesně bylo myšleno variabilním příspěvkem, zda ohodnocení nebo odměna. Ze zjištěného „omylu“ je zřejmé, že to nebylo jasné ani vám ani zaměstnavateli. Pokud ale z vaší smlouvy vyplývá, že výše mzdy je přinejmenším v pohyblivé části závislá na vůli zaměstnavatele, a přijaté částky odpovídají tomu, co vám bylo prostřednictvím pásek oznamováno jako vaše mzda, pak nejste povinna nic vracet. Na druhou stranu, je-li výše pohyblivé složky mzdy závislá jen na vůli zaměstnavatele (tzn., že smlouva nestanoví žádné závazné pravidlo pro přiznání pohyblivé složky), pak je věcí zaměstnavatele, zda vám v následujícím období bude pohyblivou složku vyplácet.

Mgr. MUDr. Jaroslav Maršík, právní poradce ČLK

 

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?