Léčba hypertenze při kojení

Léčba hypertenze při kojení

Dobrý den, zajímalo by mne, jak léčit hypertenzi u plně kojící pacientky. nasazená léčba Dopegytem dle AISLP není vhodná, nenašla jsem ani vhodnou alternativu - někde doporučovanou skupinu jiný pramen opět nedoporučí. Děkuji za odpověď Mgr. O. Hradečná

 

Dle dostupných materiálů je bohužel v těhotenství k léčbě hypertenze stále povolený pouze zmiňovaný Dopegyt. Většina novějších antihypertenziv nemá zatím dostatek podkladů pro bezpečné podávání, některé jsou přímo kontraindikované. Je nutné posuzovat případ individuálně a hledat odpovědi na stránkách ČLK JEP a v jejich Doporučených postupech. Laických stránek je celá řada a zmíním jen např. www.safebryo.cz/hypertenzedop1.htm které kdysi tvořili kolegové na FaF v Brně. Přístup k léčbě hypertenze se liší hlavně podle toho, zda-li má pacientka hypertenzi získanou až v těhotenství (zde probíhá většinou jen pečlivé monitorování) nebo zda-li už jako hypertonička počala a je potřeba ji léčit. Tou kritickou hladinou bývá obvykle TK vyšší než 140/90 mmHg, důležitý je hlavně diastolický tlak, někde se uvádí i hranice 85mmHg. Zvýšený tlak v těhotenství je spojován se stavem zvaným gestóza a obvykle vyústí do stavu preeklampsie či eklampsie, což jsou křečové stavy, které mohou být nebezpečné jak pro plod tak také pro matku. Bližší informace i na stránkách Mezinárodní společnosti pro studium hypertenze v těhotenství.

PharmDr. Marie Zajícová

 

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?