10% KOH – zkoumadlo nebo léčivý přípravek?

10% KOH – zkoumadlo nebo léčivý přípravek?

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda v případě, že lékaři prodávám 10% roztok KOH (k provádění aminového testu) prodávám zkoumadlo nebo chemikálii? (je vůbec možné prodat zkoumadlo?) Je možné jej prodat pouze lékaři nebo i právnické osobě? v případě, že jde o chemikálii, je nutné její přípravu (naředění, rozplnění, označení) v lékárně nějak evidovat? zavést kartu s technologickým postupem? jak jej mám správně označit (dle jakého předpisu)? Mnohokrát děkuji za radu, Juřicová


Jedná se o aminový test používaný v gynekologii? Pak skutečně lékaři vydáváte zkoumadlo a ne léčivý přípravek (správně je to nejspíš zdravotnický prostředek ze skupiny in vitro diagnostik = IVD). Je možné ho prodat komukoliv (lékaři - fyzické osobě i právnické osobě), ale pro vaši ochranu radši chtějte písemnou objednávku (ne recept). 

Na IVD se nevztahuje lékárenská vyhláška, povinnost kusové evidence ani cenové předpisy (taxa laborum). Přesto v tomto případě doporučuji postupovat obdobně jako u přípravy léčivých přípravků (i s evidencí i s cenou).

Označení musí být podle z. o chemických látkách (při koncentraci 10% KOH to bude oranžový štítek Žíravý a věty R-35 a S-26-36/37/38-45 (celé texty najde zde:

http://www.mpo.cz/cz/prumysl-a-stavebnictvi/dance/seznam-r-vet.html

http://www.mpo.cz/cz/prumysl-a-stavebnictvi/dance/seznam-s-vet.html ).

Zároveň musí být podle lékárenské vyhlášky žlutý štítek s nápisem zkoumadlo.

Kromě toho po vás lékař může chtít bezpečnostní list. To asi nejste schopna zpracovat, takže pokud na tom bude lékař trvat (třeba kvůli akreditaci) a pokud nebude mu stačit bezpečnostní list čistého hydroxidu, tak mu nebudete moci tento přípravek poskytovat.

Mgr. Hana Šnajdrová

 

 

 

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?