Pokud lékař předepíše lék určité koncentrace s dávkováním např. půl tablety večer, zároveń však existuje tento lék i v poloviční koncentraci. Musím vydat to, co je předepsané na receptu, i když silnější tablety nemají půlící rýhu a jsou obalované? Mohu z důvodů zajištění správné farmakoterapie provést záměnu, upravit dávkování a informovat o tom lékaře?

 

Otázka má více aspektů:

Formální (právní) - pokud se podívám na věc z pohledu možných záměn (pokud předepsaný lék nemám) - zde bohužel vyhl. 220/2006 Sb. neumožňuje záměnu LP za jiný, i když se jedná o stejnou účinnou látku, stejnou lékovou formu, ale rozdílnou sílu.

Ale z Vašeho dotazu jednoznačně vyplývá, že se nejedná o záměnu z důvodu, že předepsaný lék nemáte, ale o jiný důvod, kdy fakticky můžete jako lékárník zasáhnout a pozitivně ovlivnit farmakoterapii, compliance atd.

Domnívám se, že zde je určitě na místě upozornění lékaře, kterému na základě svých znalostí navrhnete v konkrétním případě změnu. Další formální věcí je, zda daný lék pouze není pro dělení "vhodný" (důvody, které uvádíte), nebo dokonce zcela nevhodný. Souhlasí-li lékař, změnu vyznačíte na Rp. a můžete vydat. Zde vycházím z vlastní podstaty činnosti, odbornosti lékárníka.

Solidní lékař by měl Vaše argumenty, budou-li podloženy, akceptovat.

Je skutečností, že přehnaná snaha mít vše přesně definováno v právních předpisech je cesta do pekel a řada situací se vždy bude muset řešit na základě odborných znalostí, samozřejmě, bude-li vůle, toto absurdně přímo nezakázat.

Na otázku odpovídám i v tom duchu, v jakém vedeme s VZP jednání, aby bylo v otázkách "záměn" jasno, zatím je možno říci, že v otázce odborné a poskytnutí co nejlepší péče pacientovi máme shodný názor. Další kola jednání nás ještě čekají. Považuji za vhodné a správné, aby skutečně toto bylo řešeno ve spolupráci s lékařem, nikoliv bez jeho vědomí.

Mgr. Jiří Kotlář

 

 

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?