Obsah autolékárniček

Obsah autolékárniček

Je policie oprávněna kontrolovat a posuzovat použitel- nost obsahu autolékárniček? Podle jakého předpisu? Může udělit pokutu v případě,když obsah autolékárničky je expirovaný,ale čístý a funkční bez poškozených obalů? Šátky,gáza i roušky vydrží použitelné mnoho let i s prošlou expirací.

 

Zákon č. 361/2000/ Sb., o silničním provozu, o povinnosti mít ve výbavě lékárničku nic nestanoví. Zákon č. 200/1990 Sb., o přestupcích, rovněž ne.

Zákon č. 56/2001 Sb., o provozu na pozemních komunikacích, ve svém § 36, odst. 4 říká, že policie je oprávněna kontrolovat technický stav vozidel. Z dalšího znění zákona mám zato, že technický stav nezahrnuje vybavennost lékárničkou. §§ 75 a 76 definují výbavu vozidla, zahrnují do ní též lékárničku, a stanoví, že výbava, která je určena prováděcím právním předpisem, musí mít schválenou technickou způsobilost. Zákon sám o sobě neobsahuje úpravu žádného přestupku spočívajícího v nedostatečné výbavě. Nic na tom nemění ani § 32, odst. 6 prováděcí vyhlášky č. 341/2002 Sb., podle něhož musí být každé motorové vozidlo vybaveno příslušným druhem lékárničky pro poskytnutí první pomoci.

Situace je tedy taková, že vyhláška sice povinnost mít lékárničku (s obsahem podle přílohy č.14 vyhlášky) ukládá, ale v žádném předpise není s porušením této povinnosti spojena příslušná sankce. Rovněž není žádným ustanovením založeno právo policie výbavu vozidla kontrolovat.

Protože tento výklad se zdá být málo pravděpobný, učinil jsem dotaz na Policejní prezidium Policie ČR, které odpovědělo:

"Ředitelství služby dopravní policie Policejního prezidia ČR obdrželo Váš dotaz, týkající se povinné výbavy v tomto případě lékárničkou. Řidiči je uloženo zákonem č. 361/2000 Sb. ve znění pozdějších předpisů, že má užít vozidla, které splňuje technické podmínky stanovené zvláštním předpisem. Tímto předpisem je vyhláška č. 341/2002 Sb., o schvalování technické způsobilosti a o technických podmínkách provozu vozidel. V § 32 odst. 6 je uvedeno, že každé vozidlo musí být vybaveno lékárničkou. K tomuto se vztahuje rovněž zák. č. 56/2001 Sb., o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích. Zde je uvedeno, že provozovatel silničního vozidla je povinen udržovat vozidlo v řádném technickém stavu podle pokynů pro obsluhu a údržbu stanovených výrobcem. Technický stav silničních vozidel v provozu na pozemních komunikacích je oprávněna v rámci dohledu na bezpečnost silničního provozu kontrolovat Policie České republiky podle zvláštního zákona. Uvedená lékárnička patří mezi technické vybavení. Pokud lékárničku nemáte nebo v ní něco chybí, dopouštíte se přestupku dle § 22 odst. 1 písm. l) zákona č. 200/1990 Sb. ve znění pozdějších předpisů, neboť jste jiným jednáním, než, které je uvedeno pod písmeny a) až k), porušil jiný právní předpis."

Policie tedy odvíjí povinnost mít povinnou výbavu od povinnosti udržovat vozidlo v řádném technickém stavu. Osobně s tímto výkladem nesouhlasím, protože technický stav vozidla je podle znění zákona stav, který souvisí pouze s technickými vlastnostmi vozidla, mezi něž nepatří vybavenost lékárničkou. Jinými slovy, vozidlo je ve způsobilém stavu i bez lékárničky.

Nicméně policie své oprávnění kontrolovat povinnou výbavu odvozuje právě od práva kontrolovat technický stav vozidla. Prosazovat mnou uvedený právní výklad v praxi by tedy znamenalo porušit povinnosti spojené s povinnou výbavou, odmítnout zaplatit pokutu a absolvovat správní a zřejmě i soudně správní řízení se všemi jejich náklady. Teprve soudní rozhodnutí by dalo jednoznačnou odpověď na otázku, zda je oprávnění policie dáno či nikoliv.

Mgr. MUDr. Jaroslav Maršík - právní poradce ČLK

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?