Je možné prodávat neomezené množství Modafenu?


Modafen je léčivý přípravek, který obsahuje pseudoefedrin v množství 30 mg v jedné tabletě. Je volně prodejný, jeho výdej tedy není vázán na lékařský recept. Na lékařský recept je podle zákona č. 167/1998 Sb., o návykových látkách, vázán výdej léčiv obsahujících návykové látky, léčiv obsahujících efedrin a léčiv obsahujících větší množství než 30 mg pseudoefedrinu v jednotce lékové formy V případě léčiv, která obsahují návykové látky uvedené v přílohách č. 1 a 5  zákona, musí být recept nebo žádanka označeny modrým pruhem. Zákon o návykových látkách žádné překážky výdeji neomezeného množství Modafenu neklade. Lékárna není nijak omezena v jeho výdeji ani na základě vyhlášky č. 255/2003 Sb., kterou se stanoví správná lékárenská praxe, bližší podmínky přípravy a úpravy léčivých přípravků, výdeje a zacházení s léčivými přípravky ve zdravotnických zařízeních a bližší podmínky provozu lékáren a dalších provozovatelů vydávajících léčivé přípravky.
    Lékárna, resp. vydávající farmaceut, je ale povinen podle § 49 odst. 3 zák. č. 79/1997 Sb., o léčivech, nevydat léčivý přípravek, jehož výdej není vázán na lékařský předpis, v případě podezření ze zneužití léčivého přípravku. Lékárník, který prodal neznámé osobě bez bližšího a hodnověrného vysvětlení karton Modafenu, se dopustil porušení právě této své povinnosti.
Mgr. MUDr. Jaroslav Maršík, právní poradce ČLK

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?