Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda je nutné od 1.dubna (po novém číselníku)přelepovat etikety u léků, které mají změnu úhrady. Děkuji za odpověď.

Léky musí být označeny cenou, cenou se zcela jistě rozumí cena prodejní.                                                                
Výše úhrady zdravotní pojišťovnou nemusí být na etiketě uvedena. U programů, které výši úhrady tisknou na etiketu, se při jakékoliv změně výše úhrady dostáváte do problémů - uvedení nesprávné výše úhrady není sice porušením cenového předpisu (cenu máte uvedenu správně), ale uvádíte pacienta v omyl či vzniká zbytečné nedorozumění.                                                                      
Řešením dle mého názoru nemusí být přelepování (v případě 1.4.2007 byste přelepovali podstatnou část zásob), ale upozornění pacienta při výdeji na změnu výše úhrady a nejlépe přeškrtnutí nesprávného údaje též při výdeji.                                                                    
Osobně považuji tisk výše úhrady na etiketu nikoliv za přínos, ale naopak za problém dotyčného programu. A - jak již bylo výše řečeno, je nesprávný názor, že výše úhrady musí být na léku uvedena. Důsledkem toho je pak i moje osobní zkušenost, že jsem musel řešit řadu stížností na lékárny, které výši úhrady na etiketě tisknou a údaj je po jakékoliv změně číselníku zavádějící.                                    
I když je zřejmé, že fakticky všechny stížnosti byly neoprávněné, přesto se s tímto stanoviskem pacient těžko ztotožní, natož aby mu porozuměl.                                                                                           
 Mgr. Jiří Kotlář

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?