Vzor pro poukazy na PZT a recept

Vzor pro poukazy na PZT a recept

Byla novelizována vyhl. 343/1997 popřípadě jaká vyhláška o předepisování je momentálně v platnosti? Kde zjistim přesný vzor pro poukazy na PZT a recept.


Vyhláška č. 343/1997 Sb. byla dosud novelizována pětkrát, a to vyhláškou č.
157/2001 Sb. ( s účinností od 1.7.2001), vyhl. č. 30/2003 Sb. (3.2.2003), vyhl. č. 34/2004 Sb. (1.2.2004 a částečně od 1.5.2004), vyhl.č. 643/2004 Sb. (1.1.2005) a naposledy vyhláškou č. 301/2006 Sb. s účinností od 22.6.2006.

Je tedy nadále platná a účinná, ve znění změn provedených uvedenými vyhláškami. Aktuální znění najdete mimo jiné na CD, které bude distribuováno spolu s nejbližším číslem ČČL.

Poukud jde o předepisování zdravotnických prostředků, obecně toto řeší zákon č. 123/2000 Sb., o zdravotnických prostředcích v platném znění. Ten ovšem pouze uvádí, že některé zdravotnické prostředky jsou pouze na předpis a takové, že se předepisují na tiskopise poukazu na zdravotnický prostředek nebo na objednávku. Ohledně tiskopisu poukazu pak odkazuje v poznámce pod čarou na vyhl. č. 61/1990 Sb. Tato vyhláška sice stanoví, co musí poukaz obsahovat, ovšem pokud jde o vzor tiskopisu, opět pouze v poznámce pod čarou odkazuje na tiskopisy SEVT sklad. č. 142800 a SEVT sklad. č. 142810. Protože poznámky pod čarou nejsou závazné (a tam uvedený vzor tiskopisu SEVT navíc ani nemá v nabídce..), je možno uzavřít, že fakticky závazný vzor tiskopisu platnými právními předpisy stanoven není. Nicméně tiskopisy v praxi užívané jsou a jejich vzor je možné nalézt např. na webových stránkách Všeobecné zdravotní pojišťovny (závaznost tohoto vzoru může vyplývat ze smluvního přijetí Metodiky - při uzavření smlouvy mezi lékárnou a zdr.pojišťovnou).

JUDr. Monika Bakešová, právní poradce ČLK

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?