Jak je to s označováním HVLP cenou? Stačí uvádět celkovou cenu léku nebo musí být povinně označen i doplatek, případně úhrada? Pokud stačí celková cena léku, je lékárna povinna tisknout účtenku na doplatky automaticky nebo jen na vyžádání?


Při výdeji léčivých přípravků se sice jedná o poskytování zdravotní péče, ale přesto je nutné tuto činnost z pohledu zákona č. 526/1990 Sb., o cenách, posuzovat jako prodej zboží konečnému spotřebiteli. Alespoň lze předpokládat, že takový bude výklad orgánů cenové kontroly. Pak platí, že prodávající je povinen označit zboží cenou platnou v okamžiku nabídky (bližší podrobnosti o způsobech označování zboží viz např. odpověď na  otázku č. 5540). Protože cenou se rozumí celková prodejní cena, postačí zboží (LP) označit pouze touto celkovou cenou. Součástí označení nemusí být údaj o doplatku nebo údaj o výši úhrady ZP. Výše doplatku může být sdělena i ústně. Na žádost pacienta pak lékárna vydá pacientovi doklad o úhradě doplatku (účtenku). Povinnost lékárny k automatickému vydání dokladu při výdeji léčivého přípravku není stanovena žádným předpisem. 
Mgr. MUDr. Jaroslav Maršík, JUDr. Monika Bakešová, 
právní poradci ČLK

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?