Lékařské preventivní prohlídky

Lékařské preventivní prohlídky

Zaměstnanci lékárny musí absolvovat lékařské preventivní prohlídky periodické/co 2 roky?/ nebo řadové prohlídky/co 5 let?/


Jednoznačnou odpověď na Váš dotaz nelze nalézt v žádném právním předpisu. Orientačně se dodnes při určování periodicity prohlídek užívá směrnice Ministerstva zdravotnictví č. 49/1967, která však nemá sílu závazného právního předpisu. Obecně však platí, že zaměstnavatel je v rámci ochrany zdraví zaměstnanců při práci povinen přijímat opatření k předcházení rizikům a také sdělit zaměstnancům, jakým pracovnělékařským prohlídkám se mají podrobit. Dozor nad plněním těchto povinností vykonávají krajské hygienické stanice. Ty pevně stojí na tom, že bez zajištění prohlídek zaměstnavatel dostatečně nezajišťuje opatření proti rizikům. Vzhledem k tomu, že interval prohlídek není stanoven a správnost Vašeho postupu je oprávněna hodnotit Vám místně příslušná krajská hygienická stanice, doporučuji se obrátit s dotazem na ni. Ani doporučení hygienické stanice není závazné, ale bude pro Vás dostatečnou informací o tom, co musíte učinit, abyste předešel zbytečným sporům ve správním řízení. Něco jiného platí, jestliže jste zaměstnavatelem s pracovištěm, na němž jsou vykonávány rizikové práce. V takovém případě je krajská hygienická stanice podle § 82 zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví, zmocněna Vám náplň a termíny periodických prohlídek stanovit.

Mgr. MUDr. Jaroslav Maršík, právní poradce ČLK

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?