Je povinností veterinárního lékaře dodržovat ve své ordinaci u vydaných léků humánních i veterinárních cenovou regulaci obdobně jako lékárna?


Z níže přiložené odpovědi našeho daňového poradce vyplývá, že i veterinární lékař musí obdobně jako lékárna dodržovat cenovou regulaci u léků. Proto každý z členů Komory, který má povědomí o porušování cenové regulace veterinárním lékařem, ať nahlásí své poznatky na Komoru, která posoudí a případně zašle podnět k prošetření na finanční úřad.

PharmDr. Lubomír Chudoba, prezident České lékárnické komory

------------------------------------------------------------------

Cenová regulace u veterinárních lékařů

 1. Současný rozsah cenové regulace

            V současné době jsou uplatňovány dva způsoby regulace cen umožněné zákonem o cenách, tj. úředně stanovené ceny a věcné usměrňování cen. Časové usměrňování cen se od roku 1993 již neuplatňuje.

            Regulaci cen využívají cenové orgány (tj. Ministerstvo financí, Energetický regulační úřad, Český telekomunikační úřad a v rozsahu zvláštního pověření kraje a obce) v případech vymezených ustanovením § 1 odst. 6 zákona o cenách, tj. tehdy, je-li trh omezen účinky hospodářské soutěže, které by se mohly negativně projevit v úrovni cen sjednávaných mezi prodávajícím a kupujícím. Stejně tak je regulačních nástrojů využíváno v případě, kdy dodání zboží nebo služeb je hrazeno zprostředkovaně, ze státních zdrojů, pojistného nebo jiných prostředků nikoliv osobně kupujícím, který by mohl aktivně ovlivňovat výši požadované ceny.

            Seznam zboží s regulovanými cenami vydává Ministerstvo financí jako své rozhodnutí podle § 10 zákona č. 526/1990 Sb, o cenách, formou výměrů publikovaných v Cenovém věstníku. Znamená to, že rozhodnutí o regulaci nepodléhá legislativnímu procesu jako vyhláška a jeho vydání lze zabezpečovat velmi operativně. Rozhodující změny v regulaci cen jsou vydávány po předchozím projednání nebo informování vlády příp. porady ministrů. Ve výměru Ministerstva financí jsou stanoveny jednak maximální, pevné a minimální ceny příslušných druhů zboží, jednak pravidla věcného usměrňování. Kraje a obce svá rozhodnutí ve vymezených položkách vydávají formou nařízení. Obecně lze konstatovat, že jejich působnost je omezena na méně významnější služby a často není ani ze strany místních orgánů plně využívána. V průběhu roku Ministerstvo financí podle potřeby seznam zboží s regulovanými cenami upravuje popř. mění ceny v něm stanovené. Ceny zboží, které podléhá věcnému usměrňování cen, nejsou stanovovány žádným rozhodnutím ministerstva, ale určují je podle stanovených pravidel jednotliví prodávající a sjednávají s kupujícími.

V současné době reguluje Ministerstvo financí tyto základní okruhy zboží:


Maximální ceny

 

·       výrobky a výkony ve zdravotnictví a zdravotní péče (část), použití železniční dopravní cesty celostátních a regionálních drah, nemovitosti, jejichž cena je plně nebo částečně hrazena ze státního rozpočtu, státního fondu nebo jiných prostředků státu, nájemné z pozemků nesloužících k podnikání, mléčné výrobky pro žáky.

 


Věcně usměrňované ceny

 

·       voda povrchová, voda pitná a užitková, výrobky a výkony ve zdravotnictví a zdravotní péče(část), doprava osobní železniční a autobusová, nájemné a ceny služeb spojených s užíváním bytů bytových družstev postavených s finanční, úvěrovou a jinou pomocí družstevní bytové výstavbě, nájemné v obytných místnostech v zařízeních určených k trvalému bydlení, sběr, přeprava, třídění a odstraňování komunálního odpadu, povinné technické prohlídky, výkony stanic měření emisí, vnitrostátní poštovní služby.

2. Cenový věstník

            Ministerstvo financí ČR vydává formou Výměru MF na každý kalendářní rok seznam zboží s regulovanými cenami. V úvodu každého Výměru je stanoveno, že Ministerstvo financí vydává seznam zboží s regulovanými cenami platnými pro všechny prodávající a kupující (fyzické a právnické osoby.

 3. Závěr

            Z uvedeného vyplývá, že regulace cen se týká všech prodávajících, kteří prodávají zboží uvedené v seznamu zboží s regulovanými cenami. To znamená, že i veterinární lékař při prodeji regulovaných léků, musí dodržovat cenovou regulaci. Závěrem je možno ještě uvést, že od 15.6.1992 jsou veterinární výrobky regulovány věcným usměrňováním. 

S použitím podkladů uveřejněných na stránkách Ministerstva financí zpracoval:

 Ing. Radek Bílý, daňový poradce ČLK

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?