Je lékárna povinna vrátit pacientovi recepty a vzít od něj zpět léky, které si vyzvedl předchozího dne v lékárně a večer doma zjistil z létáku ve schránce, že v Eurolékárně mají akci na nějaké přípravky a že by tam doplácel méně. Přitom předcházejícího dne si nechal všechny krabičky popsat, protože prý nezná dávkování. Jak je správný postup ?


Lékárna není povinna vzít od pacienta léčivé přípravky zpět. Nese odpovědnost za správné zacházení s léčivými přípravky, a u těch, které se byť na krátkou dobu dostaly do dispozice třetí osoby, by lékárna nebyla schopna zaručit, že s nimi bylo řádně nakládáno. To platí i v případech, že pacient vypadá důvěryhodně, tvrdí, že s léky nic závadného nedělal, a není důvod mu nevěřit. Je přitom nerozhodné, co vede pacienta ke snaze léčivý přípravek vrátit. Jakmile by lékárna nebyla schopna doložit, že léčivý přípravek byl od okamžiku jeho distribuce do lékárny až do okamžiku jeho výdeje pacientovi jen a pouze v její moci, porušila by své povinnosti ze zákona o léčivech.     Lékárna samozřejmě může lék od pacienta přijmout zpět, ale nesmí jej poté vydat dalšímu pacientovi. Zda tento krok učiní a na svůj náklad pacientovi vyhoví, záleží jen na ní.     Lze namítat, že při omylu při výdeji, kdy je pacientovi vydán nesprávný lék, což se občas v lékárnách stává, je následně lék vyměněn a omylem vydaný lék je později opět vydán dalšímu pacientovi. Jde o podobnou situaci, kdy se lék dostává mimo dispozici lékárny, a vzato do důsledku by ani v tomto případě neměl být opětovně vydán. Ztrátu tím utrpěnou pak nese lékárna, která se omylu dopustila.    Výše uvedené platí pro vracení léku do lékárny. Pokud jde o možnost vrátit zpět pacientovi recept, na který již byl vydán lék, tento by již při výdeji měl být opatřen razítkem lékárny, datem a podpisem vydávajícího lékárníka. Proto by na tento recept neměl být možný opětovný výdej v další lékárně.    Vracení léčivého přípravku proto nelze doporučit tam, kde se nejedná o omyl lékárny nebo vadu léku.

Mgr. MUDr. Jaroslav Maršík, právní poradce ČLK

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?