Je možné, aby lékárna vystavila "výpis" z poukazu na prázdný tiskopis poukazu a nahoře napsala VÝPIS, opatřila razítkem lékárny a vypsala údaje o poskytujícím lékaři? Proplatí nám pojišťovna takovýto "výpis"?

 

Odpověď Mgr. MUDr. Jaroslava Maršíka, právního poradce ČLK:  Zákon č. 123/2000 Sb., o zdravotnických prostředcích, odkazuje, pokud jde o náležitosti poukazu, na vyhlášku č. 61/1990 Sb., o hospodaření s léčivy a zdravotnickými potřebami. Ta je sice zastaralá a v oblasti týkající se léčivých přípravků nepoužitelná pro existenci aktuálnějších předpisů, ale pokud jde o poukazy na zdravotnické prostředky, stále účinná, protože žádný jiný předpis náležitosti poukazu a zacházení s ním neupravuje.
    § 8 vyhlášky mimo jiné stanoví, že jsou-li na receptu předepsány dva druhy léčiv a prostředků a není-li jeden z nich k dispozici a nemůže být urychleně obstarán, vystaví lékárník na chybějící léčivo nebo prostředek výpis z receptu (poukazu) s označením "Výpis". Výpis musí obsahovat všechny údaje původního receptu (poukazu). Na původním receptu (poukazu) se uvede poznámka "Pořízen výpis". Ustanovení o době platnosti receptu (poukazu) se vztahují i na výpis a tato se počítá ode dne vystavení výpisu.    

   Teoreticky tedy platí, že výpis z receptu, obsahuje-li všechny náležitosti, je platný a proto by měl být proplacen. Nutno však upozornit na to, že vztah lékárny o pojišťovny se pravidelně řídí smlouvou, která odkazuje na metodiku pro pořizování a předávání dokladů. Metodika VZP verze 6.2 zná recept, zná výpis z receptu (jehož náležitosti upravuje poněkud přísněji než vyhl. č. 255/2003 Sb.), zná poukaz na léčebnou a ortopedickou pomůcku, ale nezná výpis z poukazu. Je proto možné, že pojišťovna s odkazem na metodiku nebude ochotna výpis z poukazu proplatit. Z opatrnosti proto doporučuji postup před vystavením nebo přijetím výpisu konzultovat přímo s pojišťovnou.

Alternativní odpověď Mgr. Jiřího Kotláře: Dle mého názoru je možné a správné vystavit výpis z poukazu, při použití formuláře pro poukaz, s vyznačením "VÝPIS". Tento názor, který je v souladu s vyhláškou č. 61/1990 Sb., již prezentuji delší dobu a nesetkal jsem se s problémem (pokud pomíjím překvapené lékárníky a pracovníky zdravotních pojišťoven). Zdravotní pojišťovny tyto výpisy proplácí, pokud vznikl problém, byl vyřešen odkazem na zmíněnou vyhlášku.
 
Pro úplnost je třeba podotknout, že v případě dotazu na ZP, zda je možné takovéto výpisy vystavovat, se většinou dozvíte, že nikoliv. Negativní odpověď je nejjednodušší, ale nesprávná.
 

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?