Lze otázku dělení tablet vykládat tak, že tablety /dražé/ bez dělící rýhy nelze dělit.

 

Odpověď není tak jednoduchá, jak by se zdálo. Obecně lze říci, že dražé, které jsou obvykle bez dělící rýhy se dělit nemají. Z hlediska účinnosti to však nemusí být striktní kriterium - obal je tam mnohdy jen jako korekce chuti a neovlivňuje nijak délku rozpadavosti tablet atd. Proto někdy nelze nic namítat proti tomu, jestliže si někdo rozpůlí dražé Ibalginu - účinek, jeho nástup i doba účinku se nezmění, pouze chuť bude jiná. Jiné tablety mohou být slané, smradlavé, páchnoucí nebo hořké to je jedno a v tom případě má dražování pouze korektivní účinek. Jiná situace nastává tehdy, je-li tableta obalována nejrůznějšími sofistikovanými systémy za účelem prodloužení nebo cíleného časového působení účinné látky. V tomto případě nelze v žádném případě doporučit jakékoliv půlení nebo drcení tablety, protože se toto kriterium naruší. Látka nemusí ztrati na účinnosti ale v žádném případě již nelze zajistit deklarovanou dobu působení nebo místo účinku.

Jednoduchým kriteriem, kdy lze či nelze půlit je obyčejný selský rozum: je-li na tabletě půlicí rýha nebo další rýhy, pak dělit lze. Je-li tableta bez rýhování, je lepší to respektovat a nedělit.

PharmDr. Marie Zajícová

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?