Doplatek na Vesicare

Doplatek na Vesicare

Poznámka k dotazu na doplatek pacienta na HVLP Vesicare, který zodpovídal Dr. Maršík: nebylo by také rozumné vysvětlit (v odpovědi to zmíněné nebylo, pokud vím), že skutečně existuje markantní rozdíl doplatků Vesicare 10mg x 30tbl, 5mgx30tbl, 5mgx100 tbl? (990, 382, 393Kč - Phoenix) Že v porovnání 5mg 100tbl balení působí doplatky zbývajících šíleně? Že je to otázka spíše pro výrobce zejména tehdy, pokud se pacientka pozastavuje nad různými doplatky v TÉŽE lékárně? Nezlobte se, ale často mi odpovědi právníků připadají jen jako citace příslušných zákonů bez vysvětlení. Nejsem právník a potřebuji jasný, srozumitelný a krátký závěr. Třeba odpovědi Mgr. Kotláře bývají naprosto jasné a výstižné.


Nijak se nezlobím, ale proti charakteristice odpovědí nás, právních poradců, se musím ohradit. Spolu s JUDr. Bakešovou věnujeme značné úsilí tomu, aby se naše odpovědi nevyhýbaly otázce, aby z nich bylo vždy patrné srozumitelné doporučení správného postupu. Že jsou odpovědi někdy doprovázeny i odkazy na právní předpisy a někdy i jejich citacemi je logické, protože řešíme právní otázky. Vždy však podáváme jejich výklad i náš názor na jejich aplikaci. Na některé otázky odpovídáme bez uvedení jediného ustanovení právního předpisu a na jiné výjimečně pouze citací předpisu. To však jen tam, kde je znění předpisu natolik výmluvné, že jakýkoliv další komentář je zbytečný. Uvádíte, že naše odpovědi jsou často jen citacemi bez vysvětlení. Nabízím Vám možnost zaslat mi mailem prostřednictvím ČLK zprávu o tom, které naše odpovědi za posledních dvanáct měsíců trpí těmito nedostatky s vysvětlením, co Vám na nich není jasné. Protože tento pocit nemusíte mít samozřejmě sama, bude prospěšné, pokud na základě Vašich námitek budu moci odpovědi doplnit tak, aby se staly srozumitelnějšími.    K Vaší poznámce o chybějícím vysvětlení rozdílů v doplatcích na Vesicare snad jen tolik, že, jak sama uvádíte, jde spíše o otázku pro výrobce. V žádném případě se nejedná o otázku právní, ale máte pravdu, že by si tazatelka nějakou odpověď zasloužila. Jenže při pokusu doplnit připravený text o vysvětlení, které by bylo srozumitelné a současně odpovídající postavení České lékárnické komory bylo zjištěno, že lépe bude tazatelce předložit holý přehled úhrad různých balení léčivého přípravku.

Mgr. MUDr. Jaroslav Maršík, právní poradce ČLK

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?