Otázka týkající se změn navržené novely zákona : V zákonu, co leží v parlamentu je napsáno, že nově budou daňově uznatelné i výdaje na likvidaci zásob materiálu, zboží, polotovarů, u léků a potravin pokud prošla doba použitelnosti. Zajímalo by mě, nakolik významná to může být pro lékárny úspora a jak to funguje dnes?


Podle současné právní úpravy naplňuje vyřazení léčiv s prošlou expirační dobou definici škody - viz §25 odst. 2 Zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů.

Citace:

(2) Škodou podle odstavce 1 písm. n) se rozumí fyzické znehodnocení (poškození nebo zničení) majetku ve vlastnictví poplatníka, a to z objektivních a subjektivních příčin, pokud je majetek v důsledku škody vyřazen. Mankem se rozumí inventarizační rozdíl, kdy skutečný stav je nižší než účetní. Za tyto škody a manka se nepovažují technologické a technické úbytky a úbytky vyplývající z přirozených vlastností zásob vznikající např. rozprachem, sesycháním v rámci technologických úbytků ve výrobním, zásobovacím a odbytovém procesu (přirozené úbytky zásob materiálu, zboží, nedokončené výroby, polotovarů a hotových výrobků), ztratné v maloobchodním prodeji a nezaviněné úhyny zvířat, která nejsou pro účely zákona hmotným majetkem, a to do výše ekonomicky zdůvodněné normy přirozených úbytků a ztratného stanovené poplatníkem. Správce daně může posoudit, zda výše stanovené normy odpovídá charakteru činnosti poplatníka a obvyklé výši norem jiných poplatníků se shodnou nebo obdobnou činností, a o zjištěný rozdíl upravit základ daně. Škodou není prokázaný nezaviněný úhyn nebo nutná porážka zvířete základního stáda.

 Škody jsou daňově neuznatelnými náklady. To neplatí pro některé výjimky, mezi které patří tzv. přirozené úbytky zásob - viz citace výše. Mezi takovéto úbytky lze zařadit také přošlá léčiva. Aby tedy mohly být přirozené úbytky zásob daňově uznatelnými náklady, nesmí jejich výše přesáhnout ekonomicky zdůvodněnou normu. Tuto normu si stanovuje poplatník sám (u léků například jako určité % z hodnoty pořízených zásob za zdaňovací období). Rizikem ovšem je, že správce daně může podle výše citovaného ustanovení zákona o daních z příjmů posoudit výši této normy, a případně upravit základ daně.

 Podle nově navrhovaného ustanovení §24 odst. 2 písmeno zg) zákona a daních z příjmů, by za splnění určitých podmínek, byla jako daňově uznatelný náklad prokazatelná likvidace prošlých léčiv.

Citace:

V § 24 odst. 2 písmeno zg) včetně poznámky pod čarou č. 128 zní:
"zg) výdaje (náklady) vzniklé v důsledku prokazatelně provedené likvidace zásob materiálu, zboží, nedokončené výroby, polotovarů a hotových výrobků u léků, léčiv či potravinářských výrobků pouze, pokud doba použitelnosti těchto léků, léčiv či potravinářských výrobků prošla a nelze je dle zvláštních právních předpisů uvádět dále do oběhu128). K prokázání likvidace je poplatník povinen vypracovat protokol, kde uvede důvody likvidace, způsob, čas a místo provedení likvidace, specifikaci předmětů likvidace a způsob naložení se zlikvidovanými předměty a dále uvede pracovníky zodpovědné za provedení likvidace.".

 Závěrem lze shrnout, že nová úprava by umožnila jako daňově uznatelný náklad odepsat všechna prošlá léčiva. Tedy ne jen určitou výši stanovenou vnitřním předpisem poplatníka. Další výhodou by bylo odpadnutí rizika doměření daně tím, že správce daně neuzná výši normy, kterou si poplatník stanovil pro daňově uznatelný odpis prošlých léků. 

 

Ing. Radek Bílý, daňový poradce ČLK

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?