Na rodičovské dovolené mi bylo nabídnuto místo v jiné lékárně. Chodím zde zatím vypomáhat na dohodu o provedení práce, ale ještě nemám podanou výpověď u původního zaměstnavatele. Ptám se, jestli stačí podat výpověď dohodou k poslednímu dni v měsíci před nástupem do nové lékárny na plný úvazek nebo i dříve? Má vliv do budoucna to, jestli žena na rodičovské dovolené byla zaměstnána nebo ne?


Vaše otázka v sobě skrývá hned několik problémů.

1.  Uvádíte, že chodíte vypomáhat na dohodu o provedení práce do jiné lékárny. Zda jste k tomu obdržela písemný souhlas dosavadního zaměstnavatele, není z Vaší otázky zřejmé, ale spíše lze předpokládat, že nikoliv.

      § 304 zákoníku práce přitom stanoví, že zaměstnanec může vedle svého zaměstnání vykonávat výdělečnou činnost, která je shodná s předmětem činnosti zaměstnavatele, jen s předchozím písemným souhlasem. Pravděpodobně jste proto porušila povinnost danou zákoníkem práce. Sankci za porušení této povinnosti zákoník práce nestanoví, ale mohlo by být zaměstnavatelem považováno za porušení povinností ve smyslu výpovědního důvodu podle § 52 písm. g) z.p.

2.         Ptáte se zda můžete dát „výpověď dohodou“. Termín „výpověď dohodou“ je zcela chybný. Výpověď a dohodu (o ukončení pracovního poměru) nelze takto slučovat dohromady.

            Výpověď je jednostranný právní úkon, který učiní buď zaměstnavatel, nebo zaměstnanec nezávisle na vůli toho druhého. Je třeba ji druhému účastníku pracovněprávního vztahu jen doručit.

            Dohoda je oproti tomu dvoustranný právní úkon, který činí ve vzájemném souladu zaměstnavatel i zaměstnanec dohromady.

            Z toho vyplývá i doba, v níž je nutné ten který úkon učinit, aby pracovní poměr skončil v kýženém okamžiku.

            Dohodu, bude-li s ní zaměstnavatel souhlasit a vy se na jeho příslib souhlasu spolehnete, lze uzavřít i v poslední den trvání pracovního poměru.

            Výpověď můžete jako zaměstnankyně dát z jakéhokoliv důvodu, nebo i bez udání důvodu, ale musíte dodržet výpovědní dobu. Ta je dvouměsíční a počíná běžet prvním dnem měsíce následujícího po měsíci, v němž bude zaměstnavateli doručena Vaší písemná výpověď (např. výpověď doručíte v červnu, pracovní poměr skončí k poslednímu dni srpna).

3.         Pokud jde o to, zda má vliv do budoucna to, že žena na rodičovské dovolené byla zaměstnána či nikoliv, pak nevím přesně, jaký vliv máte na mysli. V každém případě zajišťuje trvající zaměstnání ženě na mateřské dovolené běh ochranné lhůty z hlediska poskytování dávek nemocenského pojištění, což má vliv např. na přiznání peněžité pomoci v mateřství v případě narození dalšího dítěte v průběhu stávající mateřské dovolené.

Mgr. MUDr. Jaroslav Maršík, právní poradce ČLK

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?