Je nutný vyběr dovolené ve státni svátek? Pracuji v nemocnici, ve směnném provoze s nerovnoměrnou pracovni dobou, uvazek 1,0 (37,5hodin tydne). Pracovni doba je celý týden stejná, s výjimkou nočních a vikendovych služeb. Dostáváme připlatek za směnnost. Jestlize vyjde státni svátek na všedni den, musime si brat náhradni volno nebo dovolenou. Je to v poradku?

 

Z Vaší otázky není zřejmé, zda se na Vašem pracovišti o státním svátku pracuje, nebo ne. Z toho, že jste nuceni si vybírat v tento den náhradní volno nebo dovolenou, vyplývá, že o státním svátku se u Vás nepracuje. Z toho, že držíte noční a víkendové služby zase opačně vyplývá, že o státním svátku pracujete.

            Dobu čerpání dovolené je oprávněn určit zaměstnanci zaměstnavatel v podstatě jakkoliv, pokud alespoň jedna část dovolené bude činit nejméně 2 týdny a pokud termín čerpání oznámí zaměstnanci písemně alespoň 14 dnů předem. Samozřejmě se zaměstnavatel se zaměstnancem mohou dohodnout i jinak.

            Náhradní volno, vznikl-li na něj zaměstnanci nárok, rovněž poskytuje zaměstnanci zaměstnavatel.

            Pokud Vaše pracovní směna má připadnout na státní svátek ve všední den, pak Vám může na tento den zaměstnavatel určit dovolenou nebo náhradní volno, pokud je v tento den pracoviště v provozu. Není ovšem jasné proč by to dělal, když by místo Vás musel zajistit jiného pracovníka. Pokud je o státním svátku pracoviště uzavřeno a připadne Vám na tento den pracovní směna, nemůže Vám zaměstnavatel na tento jediný den určit čerpání dovolené nebo poskytnout náhradní volno. K této situaci by ale vůbec nemělo dojít, protože by při předpokládaném uzavření pracoviště neměla být Vaše směna na státní svátek v rozpise směn při nerovnoměrném rozvržení pracovní doby vůbec naplánována. Jestliže však Váš obvyklý pracovní den připadne na státní svátek a Vy kvůli tomu nepracujete, přísluší Vám za tento den náhrada mzdy ve výši průměrného výdělku. Pokud se u Vás snaží zaměstnavatel nařizováním dovolené nebo náhradního volna obcházet povinnost nahradit tuto mzdu, pak porušuje zákoník práce, protože byste v důsledku státního svátku stejně nepracoval.

            Omlouvám se, že odpověď na Vaši otázku je poměrně složitá. Je to dáno jistou nejednoznačností otázky zmíněné v úvodu odpovědi.

Mgr. MUDr. Jaroslav Maršík, právní poradce ČLK

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?