„PLATNOST DO VYDÁNÍ“

„PLATNOST DO VYDÁNÍ“

1) Je lege artis, že pojišťovna nám (lékárně) vrátila a neuhradila recepty, na kterých byla napsána formulace "PLATNOST DO VYDÁNÍ", ať napsaná lékařem či lékárníkem po domluvě s lékařem. Máme nárok požadovat zpětné uhrazení těchto receptů? Je tento postup od pojišťovny oprávněný? 2) Jak máme postupovat při expedování léků na recept. Např.: Rp. Sedacoron 200 mg. tbl., když u Sedacoronu po 30 tbl. je ukončena výroba, ale je stále uveden v číselníku. Expedujeme tudíž Sedacoron po 50 tbl. Má pojišťovna nárok nám takto vyexpedovaný recept vrátit a neuhradit? Nebo je nutné pokaždé volat lékaři a poté dopsat na recept: "Po telefonnické dohodě s lékařem expedováno 50 tbl."?


1. Domnívám se, že postup ZP není správný, neboť (běžný) recept platí 7 dní včetně dne vydání, pokud lékař neurčí jinak. Je nepochybné, že i formulace "platí do vydání" je jiné určení platnosti receptu. A nepochybně - po dohodě, konzultaci - s lékařem, může tuto formalitu doplnit lékárník.

Neproplacení receptů rozporujte - požádejte ZP o oficiální písemné vyjádření, který právní předpis a v čem jste porušili, či odkaz na porušení Vašich smluvních ujednání. V opačném případě se jedná o neoprávněné neuhrazení receptů a - v souladu se smlouvou, můžete uplatňovat vzniklou škodu či sankci.

2. Záměnu Sedacoron 50 tbl. za Sedacoron 30 tbl. je možné v tomto případě učinit a to bez konzultace s lékařem. Záměna musí být řádně vyznačena na receptu a je samozřejmé, že vydávané množství, pokud to lze, by mělo být adekvátní předepsanému (např. za 3 x 30 tbl. by mělo být vydáno 2x50, nikoliv 3x50 atd.) Pokud se jedná o situaci, že se tato preskripce opakuje, považuji za potřebné a vhodné na to předepisujícího lékaře upozornit.

Mgr. Jiří Kotlář

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?