Zákon o léčivech

Zákon o léčivech

V jakém stadiu je schvalování - začátek platnosti nové vyhlášky upravující výdej přípravků s pseudoefedrinem resp. jaká je v současnosti legislativní úprava.


Zřejmě máte na mysli zákon o léčivech, do kterého se snažíme, aby bylo zakotvena další kategorie léčiv, tzv. léčiva, která je možno vydávat bez lékařského předpisu s omezením ("na základě rozhodnutí lékárníka").

Nový zákon o léčivech je tč. v Parlamentu, příští a přespříští týden má být projednáván v rámci zdravotního výboru. Účinnost se dá předpokládat k 1. 1. 2008. Samozřejmě nelze zaručit, zda toto ustanovení v zákoně nakonec bude schváleno.

Stručná rekapitulace současného stavu: pokud je v registraci rozhodnuto, že je příslušný LP s pseudoefedrinem možné vydávat bez lékařského předpisu, nejsou stanoveny další konkrétní omezující faktory. Ale připomínám zde velmi důležité ustanovení zákona o léčivech:

Léčivý přípravek, jehož výdej není vázán na lékařský předpis, nevydá farmaceut také v případě podezření ze zneužití tohoto léčivého přípravku.

Tedy již pouhé podezření ze zneužití znamená, že je povinnost nevydat. Zákon v tomto případě dává vysokou pravomoc a povinnost lékárníkovi. A je neoddiskutovatelné, že výdej většího množství LP s pseudoefedrinem je při našem vzdělání jednoznačně podezřelý. Nedodržování tohoto ustanovení zákona je sankcionovatelné. Je tedy naprosto mylná a alibistická představa, že se zneužíváním nemůžeme nic dělat - naopak - máme jasné povinnosti!!

Mgr. Jiří Kotlář

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?