Odpis hmotného majetku

Odpis hmotného majetku

Může spolupracující osoba vložit nový osobní automobil (faktura a TP na jméno spolupracující osoby) do obchodního majetku fyzické osoby a ta uplatňovat veškeré daňové výdaje (odpisy, nákup PHM, servis atd.)?


Zařadit a zejména odepisovat může hmotný majetek (v našem případě osobní
automobil) poplatník, který má k tomuto majetku vlastnické právo. Tato podmínka je splněna pouze v případě, že spolupracující osobou je manžel (manželka). Pokud totiž kupují automobil manželé, jsou oba spoluvlastníky.  Nic na tom nemění skutečnost, že v technickém průkazu je uveden pouze jeden z nich. V technickém průkazu je uveden pouze držitel vozidla (nikoliv vlastník).

Takže pokud manželé vlastní automobil, jsou jeho spoluvlastníky. Za této situace může jeden z nich vložit za souhlasu druhého automobil do obchodního majetku a provádět odpisy a uplatňovat další výdaje v souladu s daňovými předpisy.

Ing. Radek Bílý, daňový poradce ČLK

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?