Čísla šarží surovin

Čísla šarží surovin

Jaké údaje by měly být uvedeny na signatuře IPLP. Zajímá mě hlavně povinnost uvádět číslo šarže surovin, z kterých je IPLP připraven.


Ve vyhlášce č. 255/2003 Sb. najdete zejména tyto náležitosti označení IPLP:

adresa lékárny,

datum přípravy a v případě, že doba použitelnosti je kratší než 48 hodin, i hodinou přípravy, podpisem osoby, která léčivý přípravek připravila, jde-li o přípravu podle § 5 a § 6 písm. a), (především individuální příprava) šarží léčivého přípravku, jde-li o přípravu podle § 6 písm. b), (příprava hromadná v šaržích, nad 20 bal.) doba použitelnosti léčivého přípravku, způsobem jeho uchovávání a návodem k použití, který obsahuje zejména způsob použití a dávkování léčivého přípravku, je-li to s ohledem na povahu léčivého přípravku nutné uvést, použitá protimikrobní přísada, jestliže byla při přípravě přidána u očních přípravků bez protimikrobní přísady musí být vyznačen symbol „SA“, „Jed“, jestliže je to na lékařském předpisu lékařem výslovně uvedeno, složení, popřípadě název, jedná-li se o léčivé přípravky připravené podle § 6 nebo léčivé přípravky určené k výdeji pro zdravotnická zařízení nebo pro veterinární lékaře, celkovým množstvím léčivého přípravku, nejedná-li se o přípravu podle § 5, šarží rozvažovaných léčivých přípravků, nápis „Hořlavina“, jedná-li se o léčivé přípravky hořlavé, nápis „Žíravina", jedná-li se o léčivé přípravky žíravé.

Šarže surovin na signatuře je tedy třeba uvádět při rozvažování, jinak jsou jen součástí dokumentace při přípravě podle technologického předpisu.

Mgr. Jiří Kotlář

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?