Používání služebního vozu

Používání služebního vozu

Jaké jsou přesné podmínky pro použití služebního vozidla zaměstnancem? Konkrétně jde o občasné cesty na zástup do druhé lékárny, která patří stejnému provozovateli, jako lékárna "mateřská".


Používání služebního vozidla zaměstnnacem má 2 možné roviny :

1) pokud zaměstnanac použije služební vozidlo zaměstnavatele pouze k pracovním cestám, pak své cesty zapisuje do knihy jízd (včetně všech potřebných údajů), vždy je třeba uvést u každé konkrétní jízdy jméno řidiče, zvláště když se řidiči střídají

2) pokud zaměstnavatel umožní zaměstnanci používat služební vozidlo jak ke služebním, tak k soukromým účelům, pak je situace složitější. Prvotně tuto záležitost řeší zákon o dani z příjmů č. 586/92 Sb. v aktuálním znění (§6, odst. 6), také je tato problematika řešena v Zákoníku práce (§ 156 - 172) z pohledu cestovních náhrad. V první řadě je potřebné, aby byl sepsán protokol, ve kterém se předmětný automobil svěřuje zaměstnanci a co z tohoto aktu pro zaměstnance i zaměstnavatele vyplývá (práva a povinnosti). V případě, kdy je zaměstnanci zapůjčen automobil zaměstnavatele i k soukropmým účelům, pak vzhledem k průkaznosti je nanajvýš vhodné, aby existoval i vnitropodnikový předpis, kde bude k tomuto způsobu použití popsáno, jak se postupuje. Především je potřeba ošetřit a popsat situaci, jak se postupuje u DPH, kdy při použití vozidla k soukromým účelům je možno odečíst DPH z pohonných hmot, kdežto při soukromém použití toto možné není. Tuto problematiku doporučuji konzultovat s daňovým poradcem, abyste zde neudělali chybu.

Ing. Miloslav Fuxa

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?