Otázka: Jak je míněn odstavec „Opakovaný recept“ v části III.B Návodu […]

Otázka: Jak je míněn odstavec "Opakovaný recept" v části III.B Návodu na použití českého zdravotnictví 2008 ? Odstavec končí slovy "Za výdej léku na opakovaný recept se platí poplatek 30 korun při každém jeho vyzvednutí v lékárně". Regulační poplatek se vybírá pouze při výdeji léku plně nebo částečně hraženého ze zdrav.pojištění.Pro jejich proplacení však potřebuji originál receptu. Dosud se tzv.opakovací recepty týkaly pouze přípravků, které si pacient sám platil. Máme povinnost evidence, proto tyto recepty kopírujeme. Pokud se takto chronikům budou moci předepsat i léčiva hražená ZP , jak se vyřeší problém úhrady, co bude sloužit jako doklad pro ZP?

Odpověď: Opakovací recept bude použitelný i pro léky, které jsou hrazeny zdravotní pojišťovnou. Za každý jednotlivý výdej položky se platí 30,-- Kč. Pro vyúčtování pro ZP lékárna pořídí výpis a pacientovi zůstane původní recept, na kterém bude vyznačen uskutečněný výdej. Význam tohoto způsobu spočívá v tom, že chronický, kompenzovaný pacient, nebude muset opakovaně a zbytečně chodit k lékaři pro recept, ale bude si moci v lékárně postupně vyzvedávat svoje léky.

Co je ještě nejasné, je doba platnosti takového opakovacího receptu.

Navrhujeme, aby platil 6 měsíců, což je stejná doba jako "dnešní" opakovací recept, budeme připomínkovat současný návrh MZ, ve kterém se - dle mne nesmyslně, objevily pouze 3 měsíce. Mimochodem - již i dnes je možné tento výše zmíněný režim použít (bylo odpovídáno v dotazech).

(viz též diskuze)

Mgr. Jiří Kotlář

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?