Lze při přípravě mastí používat Aqua calcis? Jaký je správný postup při její přípravě? Kde je možno najít doporučené terapeutické dávky Phenacetinu - v Lékopise jsme neuspěli.

 


Aqua Calcis:
Použití do mastí je možné. Postup přípravy najdete v lékopise pod oficiálním názvem "kalcii hydroxiddi solutio".

Calcii oxidum 10g

Aqua purificata q.s. (při přípravě se použije čerstvě převařená vychladlá čištěná voda.

Rozetřený oxid vápenatý se v porcelánové misce zvolna pokropí asi 40 ml čištěné vody. Po úplném vyhašení a vychladnutí se vzniklá suspenze přelije do litrové láhve, přidá se 500ml čištěné vody, důkladně se protřepe a nechá ustát. Potom se čirá tekutina odleje, v láhvi zbylý hydroxid vápenatý se zaleje 1000ml čištěné vody, důkladně se protřepe a láhev se dobře uzavře. Těsně před použitím se čirá tekutina stáhne nebo sleje a zfiltruje.

Phenacetin: Phenacetin je vzhledem k jeho známé toxicitě lepší nepoužívat, proto také není uvedený v lékopisu. Bez problémů, po dohodě s lékařem, se dá nahradit paracetamolem (což je vlastní účinný metabolit phenacetinu) a terapeutické i maximální dávky paracetamolu v lékopise uvedené jsou.

Mgr. Hana Šnajdrová

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?