Je-li na receptu napsán přípravek s nízkou úhradou pijišťovny a pro pacienta je výhodnější si jej hradit plně a lékař neuvede "hradí pacient" a naopak zašktne "C",máme právo toto z,ěnit v zájmu pacienta? Děkuji za odpověď.


Ano,  odpověď na Vaši otázku je již obsažená v samotném textu otázky. Zájem pacienta / spotřebitele / je pro Vás určující. A tak má Váš postup při prodeji/výdeji léčivých přípravků předepsaných na lékařský předpis  oporu v zákoně č.634/1993 O ochraně spotřebitele,

konkrétně v části druhé  Povinnosti při prodeji výrobků a poskytování služeb - v §12

v odstavci  1) Prodávající je povinen informovat v souladu s cenovými předpisy 11) spotřebitele o ceně prodávaných výrobků nebo poskytovaných služeb zřetelným označením výrobku cenou nebo informaci o ceně výrobků či služeb jinak vhodně zpřístupnit.

(2) Informace o ceně nebo okolnost, že informace je neúplná anebo chybí, nesmí zejména vzbuzovat zdání, že:

a) cena je nižší, než jaká je ve skutečnosti,

b) stanovení ceny závisí na okolnostech, na nichž ve skutečnosti nezávisí,

c) v ceně jsou zahrnuty dodávky výrobků, výkonů, prací nebo služeb, za které se ve skutečnosti platí zvlášť,

d) cena byla nebo bude zvýšena, snížena nebo nezměněna, i když tomu tak není,

e) vztah ceny a užitečnosti nabízeného výrobku nebo služby a ceny a užitečnosti srovnatelného výrobku nebo služby je takový, jaký ve skutečnosti není.

 

Stručně řečeno: poskytnete pacientovi relevantní informace z hlediska toho, kolik ho bude stát výdej léčiva na recept při účtování na  zdravotní pojišťovnu z prostředků veřejného zdravotního pojištění  a regulační poplatek a dále poskytnete pacientovi informaci kolik ho bude stát prodej léčiva na předpis bez účtování regulačního poplatku a na účet zdravotní pojišťovny. Pacient se poté svobodně rozhodne. To, že lékař neuvede na receptu „hradí pacient“ a zaškrtne symbol“C“ z tohoto pohledu není rozhodující.

Jen připomínám, že dle zákona o veřejném zdravotním pojištění  č.48/1997 ve znění č.261/2007 v § 32  pokud Vás o to pacient požádá, máte možnost nabídnout při výdeji léčiv na lékařský recept  stejný léčivý přípravek se stejným způsobem podání, ale jen s nižším doplatkem.  

 Mgr. Marek Hampel   

 

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?