Bengálská červeň

Bengálská červeň

Poradí mi někdo, jak připravit bengálskou červeň jako oční diagnostikum? Koncentrace, konzervans, popř izotonizace....? Děkuji


Bengálská červeň (Bengal Rose) není t.č. k dispozici s certifikátem (atestem), tudíž její roztok není možno lege artis připravit.

Oficinální předpis neexistuje. Mohu uvést příklad možné a uskutečňované přípravy 0,5% roztoku.

K přípravě 20 g 0,5% roztoku bengálské červeně se použilo 0,1 g červeně, 0,06 g hydrogenuhličitanu sodného pro zvýšení rozpustnosti barviva, jako antimikrobní přísadu lze použít septonex v množství 0,004 g (tedy klasicky 0,02% koncentrace). Izotonizační přísada se nepoužila. 

PharmDr. Zbyněk Sklenář, Ph.D.

Doplnění:

Při shánění bengálské červeně jako substance narazíte i na otázku, co se pod tímto názvem skrývá za chemikálii. Zatímco velcí dodavatelé chemikálií (např. firma Aldrich) nebo Martindale označují jako „Rose bengal“ tetra-chlor tetra-jod derivát fluoresceinu, v německém lékopise DAB 7) je „Bengalrosa-Natrium“ di-chlor tetra-jod derivát, tedy jiná sloučenina s jinými vlastnostmi. V odborné literatuře (oftalmologické) se častěji vyskytuje a používá tetra-chlor tetra-jod derivát fluoresceinu.

Jedno z možných řešení nedostupnosti suroviny je mimořádný dovoz nějakého přípravku s bengálskou červení ze zahraničí (ATC skupina S01JA02), například firma Akorn vyrábí  Rosets (oční kapky, obsahují 1% bengálské červeně) a Rosets strips (toto nejsou kapky, ale diagnostické papírky, napuštěné barvou)

Nejjednodušší řešení je začít místo bengálské červeně používat lisaminovou zeleň, která se dá použít v oftalmologii k diagnostice stejného problému a která je u nás asi nejdostupnější (přípravek LISSAVER PLUS – proužky napuštěné touto barvou, jsou schválené jako zdravotnický prostředek a dodává je firma Medical Vision).

 

Mgr. Hana Šnajdrová

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?