Dobry den! Prosim o radu, jak postupovat v tomto konkretnim pripade. Jeden nas detsky pacient je asi 8let odkazan na parenteralni lecbu. Vybira si u nas vetsinou ctvrtletne na jediny recept infuzni roztoky, inj.vitaminy, desinfekci a pomocny zdravotnicky material, tedy pripravky s 9 i 19procentnim DPH. Vse je hrazeno pojistovnou pod kodem 01008, kde je schvalena uhrada na jednotku baleni, pricemz seznam pouzitych leciv priklada lekar. Pri vydeji na recept v soucasne situaci dochazi ke snizeni ceny az o 7 000tisic Kc. Tricetikorunovy poplatek na recept se mi zda v tomto pripade az smesny. Nevim, zda mohu zadat pojistovnu o vyjimku pri uhrade takoveho receptu, navic si myslim, ze je podobnych pripadu v republice vic a mozna se neco takoveho uz resilo. Dekuji Dostalova


Dobrý den, na Vaší otázku je obtížné odpovědět. Už z toho důvodu, že vybrat tolik věcí (včetně PZT) na jedinný recept je prakticky nemožné. Konkrétně na PZT se nevztahuje povinnost vybírat ani platit regulační poplatek ani provádět odpočet. Kód 01008 platí pro přípravu vaků a jako takový se také účtuje pojišťovně. Tj. s taxou laborum a bez odpočtu z regulačního poplatku. Pro přesnější informace kontaktujte, prosím, přímo kolegyni Šnajdrovou s podrobnějším zadáním otázky.

Standa Havlíček

Kód 010008 je kód určený k vykazování individuálně připravovaných léčivých přípravků, konkrétně isokalorické parenterální výživy.

Má stanovenu úhradu 2.200,-Kč/den.

Podmínkou pro vykázání je schválení revizního lékaře na žádance vzor VZP 21/2006.

Konkrétní podrobnosti vykazování je dobré domluvit s pobočkou ZP.

Z logiky věci (jedná se při účtování o IPLP) je sice vybírán 30,-regulační poplatek, ale není uptaňován odpočet z koncové ceny.

Postup na IKEM:

Ošetřující lékař pošle na příslušnou ZP žádost o schválení DPV. Většinou na 3 nebo 6 měsíců. Do lékárny pak dodá recept schválený RL na výživu na 1 měsíc.

 

Denní limit úhrady DPV pojišťovnami činí 2200Kč.

V ceně je zahrnuta cena vaku a veškerých zdravotnických prostředků použitých jak při přípravě, tak při aplikaci vaku pacientem doma (kanyly, stříkačky, náplasti…).

Všechny suroviny spotřebované na měsíční terapii se zapisují to tabulky (pacient/měsíc). Do další tabulky se zapisuje spotřebovaný materiál (pacient/měsíc). Tabulky se pošlou do ZP spolu s receptem, aby bylo vše přehledné a dohledatelné.

Vzhledem k tomu, že na recept se nedají účtovat zdravotnické prostředky, musí se účtovat jinak. Tento materiál lékárna odepíše jako svůj spotřebovaný materiál. Na recept se materiál spotřebovaný na 1 pacienta na měsíc vyúčtuje ve formě taxy laborum (TL). Protože v současné době neexistuje TL za přípravu parenterální výživy, do ceny vaku se započítávají 3 TL. Jedna je „Smísení dvou nebo více tekutých léčiv 1001 – 3000g“ (č.5 – 53Kč), druhá je za práci v čistých prostorách „Příprava IPL v aseptickém přípravně“(č.113 – 250Kč). Třetí TL je vlastně cena spotřebovaného materiálu (počítá se korunově, hodnota je 1Kč, např. cena 100Kč se vyúčtuje jako100 x TL). ZP tento postup akceptují. Jiné postupy (účtování zdravot. prostředků přes poukazy) je nepoměrně složitější a nepřehledný.

Podle zkušeností kolegů z jiných nemocničních lékáren, kde se DPV připravuje, se cena vaku vejde do úhrady 2200Kč. A TL „Příprava IPL v aseptickém přípravně“ pokrývá přibližně provoz čistých prostor.

Mgr. Alena Neubergová

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?