Lékaři zde na kilnice IVF (in vitro fertiliz.) běžně předepisují Divina3x21 4 balení,a Agolutin inj 5 balení,stím,že je jako D.S.uvedeno dle rozpisu.My v tomto případě alevíme,že z Diviny užívají pacientky jen bílé,tady estrogenové tablety a pro léčbu nutný gestagen dostávají pravě ve formě injekcí Agolutinu.V současné době se píší zvlášť 2 Rp. 1)3x Divina 3x Agolutin a 2)1x Divina 2x Agolutin,vše pro jednu pacientku.Jak v tomto případě ( i všeobecně ,ne jen pro tento případ)vše vydat,je-li na Rp jen "dle rozpisu"? Anebo vyhovuje rozepsání do 2 Rp,i když je to stále pro jednu pacienku?Kdyby zde bylo napsané jen bílé tbl(ad Divina),vyřešilo by se tím něco?(tuším,že tohle kombinované dávkování asi v SPC nenajdeme)Děkuji.


Dobrý den, nevidím žádný problém v tom, aby lékař dávkování na receptu uváděl v souladu s léčebným režimem. Vždyť je to jeho povinnost ! To, zda jsou léky napsány na jednom receptu či dvou, nevidím jako podstatné. Jelikož jste z jednoho pracoviště pevně věřím, že lze vše snadno domluvit osobním kontaktem . Předpokládám, že podobných receptů je hodně, a proto se nabízí možnost vyhotovení razítka se všemi potřebnými údaji, i když tisk receptů pomocí počítače s návazností na lékařskou dokumentaci by měl být 20 let po revoluci již samozřejmostí a divím se, že to zdravotní pojišťovny smluvně nevyžadují. Snad jsem dobře porozumněl dotazu. Pokud ne, ozvěte se prosím.

PharmDr. Martin Staněk

 

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?