Expediční případy

Expediční případy

Dobrý den, pokud v programu, který je používán v lékárně jsou zachyceny expediční případy - léky vydané na recept a zjistí se, že nebyly vyúčtované na pojišťovny, tzn. mohlo dojít ke ztrátě receptu, je možné je zaúčtovat jako odpis pohledávky do nedaňových nákladů, v případě, že byl zařazen do tržby a bylo odvedeno DPH. Děkuji

 

Dobrý den, pokud při expedici vznikne případ, kdy lékárník/ce vydá léčiva na lékařský recept, vybere regulační poplatek a případně doplatek , vznikne tak plnění ve smyslu daňových zákonů a to jednak ve vztahu k pacientovi , protože pacient dostal léky a zaplatil v hotovosti a jednak ve vztahu k zdravotní pojišťovně , protože zbylou část ceny léčiva by měla zaplatit zdravotní pojišťovna z prostředků zdravotního pojištění. Následně se např.při retaxaci recept tzv. "ztratí", lze tedy konstatovat, že nevznikla pohledávka za vyúčtováním léčiva na zdravotní pojišťovnu, protože k vyúčtování léčiv z prostředků veřejného zdravotního pojištění musíte dokládat s fakturou i platný lékařský recept, naopak ale musím konstatovat , že vznikla škoda provozovateli a to z důvodu nepořádnosti pracovníka/ce při výkonu svého povolání a z těchto důvodů se tedy nejedná o pohledávku a jako takovou ji nelze odepsat do nedaňových nákladů. Vzniklou škodu byste měl/a s daným pracovníkem projednat a nalézt způsob řešení např. pokud by se podobné případy měly opakovat do budoucna. DPH z takto inkasovaného výkonu obchodu (prodeje/výdeje léčiv) musíte odvést a zboží musíte odepsat ze skladu / zřejmě se tak stalo přímo při expedici /. Z těchto důvodů je nutné před vlastním vystavením daňového dokladu - faktury na zdravotní pojišťovnu zkontrolovat počet a pořadí všech receptů a poukazů , které byly vyexpedovány pacientům příslušné zdravotní pojišťovny.

Mgr. Marek Hampel

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?