Internetová lékárna

Internetová lékárna

Dobrý den, rád bych se zeptal jaká povolení potřebuji na provozování internetové lékárny. Děkuji.

 

Na podobnou otázku jsem odpovídal již 6.1.2008. Zde je odpověď aktualizovaná k 12.3.2008.

Pojem internetová lékárna nebo e-lékárna naše legislativa nezná. Hovorově se tak označují buď lékárny zajišťující výdej lékařských předpisů v elektronické podobě (elektronický recept) nebo lékárny zajišťující výdej zásilkovým způsobem - tedy i prostřednictvím sítě Internet.

Pro obě varianty platí od 1.1.2008 zákon č.378/2007 Sb., Zákon o léčivech.

§§ 80 a 81 upravují problematiku elektronických receptů a podotýkám, že v současnosti neexistuje možnost legálního předepsání a výdeje takovýchto receptů. Po zřízení centrálního úložiště bude zřejmě mít k těmto receptům přístup kterákoliv lékárna, která se zaregistruje. Ochrana dat asi bude vyžadovat určitý vyšší stupeň technického (nikoliv odborného) vybavení.

§§ 84 až 87 upravují zásady zásilkového výdeje. Lékárna má povinnost nahlásit SÚKL zahájení, přerušení a ukončení tohoto výdeje. SUKL o tom vydává osvědčení, resp. změnu osvědčení o věcném a technickém vybavení lékárny. Osvědčení SUKL je podkladem pro změnu registrace krajským úřadem a po nabití právní moci této změny je lékárna oprávněna k této činnosti.

Zřejmě budou vydány nové prováděcí předpisy. Zatím je platný pokyn SUKL LEK-10 Zásady zásilkového a samoobslužného výdeje léčivých přípravků v lékárnách (viz http://www.sukl.cz/). Ten asi bude nahrazen novým pokynem, ale z hlediska vybavení a způsobu práce lékárny se v zásadě lišit nebude. Nové bude zejména upřesnění pro přeshraniční výdej.

Je důležité si pokyn SUKL LEK-10 prostudovat, ale kromě toho situaci komplikuje řada dalších obecných zákonů např. občanský zákoník. Viz např. odpověď na otázku č. 6271.

Z hlediska licencí ČLK je držitel osvědčení povinen žádat o jeho změnu při zahájení, přerušení nebo ukončení tohoto výdeje. K tomu doloží osvědčení / změnu osvědčení SÚKL a vyjádření příslušného OSL.

PharmDr. Vladimír Gondek

 

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?